Det flytende spøkelsesmarkedet

Thappraya Floating Market

Alle kjenner til det flytende markedet i Pattaya, men de færreste vet at det finnes enda et flytende marked. Hvorfor er det knapt noen som har hørt om det andre? Hvorfor hører vi ikke noe mer om det andre? Ikke vet jeg. Eller kanskje jeg har en mistanke. Det jeg vet er at det heter Thappraya Floating Market (ตลาดน้ำทัพพระยา). Det virker kanskje litt rart at det bruker samme navn som Thappraya road, hovedveien mellom Pattaya og Jomtien, da det ligger langt fra Thappraya road. Navnet Thappraya brukes dessuten også av en annen attraksjon i Pattayaområde, Thappraya Safari, som ligger enda lenger vekk. Så hva er det egentlig med navnet Thappraya? På et av skiltene til dette flytende markedet står det “Thappraya – Origin of Pattaya”. Og her ligger nøkkelen.

Under Thonburi-dynastiet i det 18. århundre, hadde Burma okkupert Ayutthaya. Kong Taksin den Store (Phraya Vajiraprakarn Somdet Phrachao Taksin, สมเด็จพระเจ้าตากสินมหาราช, aka Phraya Vajiraprakarn) sin hær vendte da tilbake til Chantaburi for å hente flere soldater og våpen for å kjempe videre. Deres rasteplass på veien tilbake var i dagens Pattaya. Stedet ble kalt Thap-Praya etter Thap (ทัพ) som betyr hær og Phraya (พระยา) etter kong Phraya. Med tiden ble navnet Thappraya etterhvert til Pattaya. Dette er iallefall en teori til opphavet til navnet Pattaya.

Dersom du er en stor fan av Pattaya Floating Market (ตลาดน้ำ 4 ภาค), kan du roe deg helt ned, for dette nye flytende markedet kommer ikke til å utkonkurrere din gamle flytende favoritt i anskuelig fremtid. Hvorfor ikke? Les videre for å finne det ut.

Vi tok oss en tur nedover Sukhumvit og inn soi yansangwararam. En kilometer inn veien, er det et reklameskilt for markedet med pil inn til venstre. Vi fulgte så lydig skiltets retning de 500 metrene skiltet hadde beordret oss å gå. Denne grusveien føltes lenger enn 500 meter, og utenom en russisk fotograf og et par lokale thaier var det ingen folk og ingen trafikk hverken fra eller til markedet. En rolig dag kanskje? Ved veiens ende, delte veien seg i tre. Problemet var bare at alle tre veiene så like feil ut. Vi gikk for den midterste. Jepp, her var vi kommet rett, men vi fikk oss en aldri så liten overraskelse. Thappraya Floating Market er ingenting annet enn et nedlagt spøkelsesmarked! Vi ble først tatt imot av noen ugjestfrie løshunder. Ellers var det ikke en sjel å hverken se eller høre. En ubetjent og falleferdig kiosk hvor det så ut til å en gang ha blitt solgt inngangsbilletter, snek vi oss stille forbi. Det samme gjaldt kioskene som solgte is, mat og all slags suvenirer. Absolutt alt var tomt, nedlagt og forfallet. Rester og søppel fra en nær forsvunnen tid fløt alle veier, noe som kanskje kan gi dette flytende marked en ny mening. Det var et litt trist syn, for det så ut som det en gang har vært et flott og livlig marked, dog en anelse mindre utviklet enn den mer kjente konkurrenten.

I skrivende stund er dette markedet totalt ute av drift. For å få det i gang igjen, må det først grundig renoveringsarbeid til før det blir aktuelt å kjøpe krokodillegrillspyd og papayasalat fra disse småkioskene igjen. Som man ser på kartet for markedet, er, eller var det flere områder. En parkeringsplass, selve markedet, en restaurant, showområde og en songkran-lekeplass. Nå er alt sammen bare en øde og forlatt ruin. Det er også hjemmesiden thapprayafk.com. Ellers finnes det en Youtube-kanal med to videoer og en (uoffisiell?) Facebook-side.

Markedet ble såvidt jeg vet åpnet januar 2016 og stengt samme år, og det er ikke lett å finne noe informasjon om hvorfor gleden ble så kortvarig. Etter hva jeg har skjønt, har det vært uenighet mellom eierne og selgerne. Saken har vært oppe i Pattaya City Hall og det er visst snakk om mange millioner baht. Jeg har sendt mail til eierne for å få mer informasjon, men foreløpig ingen svar. Om du vet noe mer om dette markedet så legg gjerne igjen en kommentar under.

Markedet ligger i Najomtien soi yansangwararam. Fra Pattaya kan man ta en baht buss fra Sukhumvit road sør mot Sattahip. Hopp av ved soi yansangwararam. Derfra er det rundt en halvannen kilometer videre.


(annonser2)

Ting å gjøre i Pattaya

Ingen andre steder i Thailand skaper så stor debatt som akkurat Pattaya. Noen elsker byen, andre hater den. Og mange har sterke meninger om byen uansett om de har vært der eller ei. Byens rykte er selvfølgelig ikke ufortjent, for det kryr av barer, fyll og prostitusjon av alle tre kjønn. Stranden er kjent for å være […]

Mer...

Ting å gjøre i Pattaya

Ingen andre steder i Thailand skaper så stor debatt som akkurat Pattaya. Noen elsker byen, andre hater den. Og mange har sterke meninger om byen uansett om de har vært der eller ei. Byens rykte er selvfølgelig ikke ufortjent, for det kryr av barer, fyll og prostitusjon av alle tre kjønn. Stranden er kjent for å være […]

Mer...
  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments