Flyguiden

Guide til bestilling av fly via søkemotorer, bookingselskaper og flyselskaper.

Det er mange måter å bestille flyreise på. Man kan møte opp i resepsjonen på flyplassen, bestille via telefon, mail eller hjemmesiden deres, bestille via et bookingsselskap, bestille som en del av en pakkereise eller finne en flytur via en søkemotor. Prisene på avgangene vil også kunne variere en del etter fra hvor og hvordan man bestiller. Hva som er best eller billigst finnes det delte meninger om.

En søkemotor, også kjent som metasøkemotor og prissammenlikner, er en nettside som søker gjennom mange bookingselskaper, og noen ganger også direkte hos flyselskaper. Søkemotorene selger altså ikke flybilletter slik bookingsselskapene gjør, men de får provisjon på å ta deg videre til en bookingsside hvor du ender opp med å bestille flytur. Dette betyr ikke at flyturen blir dyrere for deg som kunde. Tvert imot vil du som passasjer ofte fortere finne et bedre tilbud takket være søkemotoren.

Bookingssidene tjener provisjon på å selge flybillett og hjelper også ukjente flyselskap med å bli funnet. Dette betyr heller ikke at sluttprisen for passasjeren blir høyere. Men fra flyselskapets side er det dermed mest gunstig at passasjerer bestiller direkte fra dem i stedet for fra en bookingsside. Noen fordeler med å bestille fra en bookingsside i forhold til direkte fra flyselskapet er at de ofte kan tilby reisen til lavere pris, og diverse andre fordeler som poengsystemer osv.

Om du bestiller fra en bookingsside, også kalt nettbyrå, vær obs på fellene som forklart her i Thailands Tidende (02.2016), da det kan ende opp med at sluttprisen blir noen høvdinger høyere enn du hadde regnet med. Kort fortalt handler det om at de prøver å få deg til å takke ja til alle mulige ekstratjenester som du “må” ha. I tillegg er flere av bookingsselskapene som fremstår som konkurrenter, egentlig ett og samme selskap under forskjellige navn.

Ifølge leder for Travellink Norge, er snittprisen på flybilletter lavere på torsdager og fredager enn mandager og tirsdager. Kilde: Dinside.no. Du kan også finne litt forskjellige tips på Facebook-gruppen Flypriser Thailand-Norge.

Angående bagasje, hvor mye bagasje er det lov å ta med seg ombord? Blir innsjekket bagasje automatisk sendt videre når man bytter fly? Trenger du ny koffert? Spore bagasjen din? Les om dette og flere pakketips i dette innlegget om bagasje.

Angående mat ombord, er det lov å ta med seg egen matpakke? Dette varierer fra flyselskap til flyselskap. På noen flyselskap er det ikke lov, og de forklarer det med allergi og hygiene. På andre flyselskap, inkludert Norwegian og SAS, er det lov.

For å se status for en bestemt flyavgang mellom Oslo og Bangkok, kan du sjekke dette nettstedet til Avinor.

Under følger en liste over en rekke søkemotorer, bookingselskaper og flyselskaper for både internasjonale og regionale reiser for rutefly. I tillegg også noen charterreiser for internasjonale reiser. Dette er ingen komplett oversikt over alle selskapene som eksisterer, men et rikelig utvalg. Klikk deg inn på selskapet for å mer informasjon om det enkelte selskapet. Legg gjerne igjen en kommentar om du ser noen feil i listen.

 


(annonser2)


  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments