Svevende laterner og flytende blomsterdekorasjoner

Loy Krathong 2015

Hvilken festival er det? Dersom du tenkte Loy krathong, hadde du halvveis rett. Les videre for å finne ut hvorfor.

Av de mange festivalene i Thailand, regnes Loy Krathong (ลอยกระทง) som den vakreste av de alle. Navnet betyr sånn ca. flytende kratong (กระทง) som er en blomsterdekorert kurv eller krone.

Under denne festivalen, går man ut i sjøen og slipper fri en krathong med et levende lys på mens man ønsker seg noe. Disse krathongene blir solgt overalt for 30 til over 100 baht, avhengig av hvor stor og stilig krathong du skal ha. Loy krathong var opprinnelig en Brahmaistisk festival som thai-buddhistene overtok for å ære Buddha. Stearinlysene ærer Buddha med lys, mens de flytende krathongene symboliserer det å la all hat, sinne og negativitet gå sin vei. Mange thaier bruker også krathongene til å takke vanngudinnen Phra Mae Khongkha (พระแม่คงคา). Under Loy Krathong foregår det ellers skjønnhetskonkurranse og fyrverkeri. Dersom du ikke klarer å vente til November, kan du prøve deg på Loy Krathong f.eks. Thai Thani Arts & Culture Village i Bang Saray, Chonburi. Der får du være med å lage din egen krathong for så å sjøsette den, året rundt.

Utenom krathonger, er også svevende laterner forbundet med Loy Krathong. Men det mange nok ikke vet, er at disse laternene eller khom loiene ikke har noe med Loy Krathong å gjøre, men med Yi Peng. Det er faktisk to forskjellige festivaler som feires på en gang. Khom loi (โคมลอย) er svevende laterner som blir sendt opp i luften for å etterligne store stimer av gigantiske maneter som på elegant vis svever gjennom himmelen. Festivalen er ment som en tid for tham bun (ทำบุญ) – veldelighet. Av sikkerhetsmessige årsaker, har myndighetene innskjerpet bruken av khom loi betraktelig, og da vi gikk for å shoppe krathonger og khom loier, var det tomt for khom loier overalt. Da jeg spurte noen thaier etter det, inneholdt svaret noe med ordet “police”. Det var etter sigende derfor relativt få khom lier i luften å se. Så visuelt en liten skuffelse fra tidligere år. En annen karakteristikk med Yi Peng er at hus og hager blir dekorert med blomster.

Yi Peng (ยี่เป็ง) betyr “to måned”, og refererer til fullmånen i andre måned i Lanna månekalenderen. Dette tilsvarer 12. måned i den thailandske månedkalenderen og e vanligvis er en gang i november. Loy krathong feires også på fullmåne i den 12. måneden i den thailandske månekalenderen. Datoen kan variere litt fra år til år, og også fra sted til sted, så det beste er å sjekke opp i dette på forhånd om du vil få med deg festivalen. I år 2015 var datoen 25. november, mens i 2016 er dagen 15. november. Det flotteste Loy Krathong og Yi Peng-festivalen skal visstnok være i Chiang Mai. Selv har jeg kun vært i Pattaya under Loy Krathong. Det som var fint med Loy Krathong i Pattaya, er at den er bare et par dager før fyrverkeri-festivalen, så man kan lett få unnagjort to fluer i en smekk.


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments