Vin i Thailand – prøv noe annet enn Singha-øl

Vinproduksjon i Thailand er et relativt nytt fenomen, og landets viner har strengt tatt ikke blitt tatt særlig seriøst før i de siste 20-25 årene. Årsakene er flere. Blant annet har landets avgiftssystem satt et effektivt hinder i veien for de som har villet starte med produksjon av vin. Landets klima er også en begrensning, og det kan være vanskelig å dyrke gode vindruer i et så pass varmt og fuktig område. Den vinproduksjonen som fantes inntil nylig, var ikke av spesielt bra kvalitet. Det har endret seg. Nå får du mange gode viner i Thailand, spesielt hvitvin og rosévin, men også en og annen rødvin.

Vin og reiseentusiaster bør titte på Verdensviner.no – der finner du usnobbete informasjon om vinproduksjon over hele verden, samt mange nyttige tips om vin.

Wineyard Thailand Vin i Thailand – prøv noe annet enn Singha øl

Foto: Terje Salvesen

Bedre og bedre kvalitet på thailandsk vin

Blindtester av de beste vinene i Thailand viser at kvaliteten er på god vei oppover. Mange produsenter kan skilte med vin som selv ikke eksperter klarer å skille på kvalitet, sammenlignet med vin fra kjente europeiske produsenter.

Vinskribenter i regionen har også fått øynene opp for thailandsk vin, samtidig som de lokale vinmakerne stadig utvikler seg i positiv retning. Det er flere faktorer som driver utviklingen fremover. Thailandsk vin eksporteres i økende grad, både fordi det finnes et meget stort marked rundt om i verden på restauranter med thailandsk mat, i tillegg til at mye vin fra Thailand er blitt konkurransedyktige i forhold til flasker fra mer kjente vinland.

Landets vinprodusenter ser ut til å ha overkommet utfordringene med høye temperaturer og mye fuktighet (noe som har gitt opphav til mye råte i vinrankene). Nye druetyper og bedre teknologi tas stadig i bruk, der varianter av druene Muscat, Tempranillo, Sauvignon Blanc og Cardinal er utprøvd og brukt her og der.

Den mest vanlige druetypen er likevel Malaga Blanc, en druetype vi vanligvis finner i det sørlige Frankrike.

Tur ut av smeltedigelen Bangkok

De beste vinproduserende gårdene ligger plassert ikke langt fra Bangkok. Flere av disse har opplegg for besøkende, med vinsmaking, omvisning og spennende foredrag om vinproduksjonens små hemmeligheter. Et besøk på en av disse vingårdene gir deg en fin utfluktsmulighet fra Bangkoks larmende gater og pulserende liv.

Du kan enten kontakte vingårdene direkte og booke vinsmaking og omvisning, eller bruke et selskap som spesialiserer seg på slike utflukter, for eksempel winetourthailand.com.

Noen vingårder verdt et besøk

I Samut Sakhon, en times biltur sør for Bangkok, holder Siam Winery til. Denne vingården har det meste av vinrankene liggende på små holmer i elvedeltaet, og rundturen foregår med båt. Samme eier har en vingård like utenfor Hua Hin (Hua Hin Hills Winery), der vinentusiaster kan inspisere vinrankene med utsikt fra ryggen på en elefant. Begge steder får du smake på spennende rødvin, hvitvin og rosévin, og kan meske deg ytterligere på vingårdenes egne restauranter.

Khao Yai Winery ligger i det nord-vestlige hjørnet av nasjonalparken med samme navn, en relativt kort biltur fra Bangkoks sentrum. Hvis du har flydd Thai Airways, kan du ha smakt på vinen deres allerede, da den serveres om bord på alle internasjonale flyvninger. På Khao Yai Winery kan du innta herlige måltider, smake på god thailandsk rødvin og hvitvin, og overnatte i hytter innimellom vinrankene, om du skulle ønske mer tid i de flotte omgivelsene.

I samme område finner du også GranMonte Estate, en vinprodusent som begynner å få et anstendig renommé både lokalt og internasjonalt. Denne vingården har også et eget guesthouse i praktfulle omgivelser, restaurant, omvisning, vinsmaking og alt som hører med.

Hva med deg, har du smakt vin i Thailand? Eller vært på en av vingårdene?


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments