15 regler for skikk og bruk i Thailand

Kilde: http://oddmyklebust.com/2015/02/26/15-regler-for-skikk-og-bruk-i-thailand-3/

Jeg har sett brautende nordmenn slå i bordet i Thailand, og jeg har sett nordmenn på forsøksvis hyggelig måte gi noen en klem. Det ble ingen suksess
Som regel går det bra å bryte de mange regler for skikk og bruk som gjelder i møter med thaier, for de er høflige mennesker. Men du oppnår mye mer og blir respektert på en helt annen måte dersom du følger thailandske regler for god folkeskikk. Her er 15 regler som det kan være smart å huske på under opphold i Smilets land.

1. Ikke hev stemmen for å kreve din rett. Hvis du føler deg dårlig behandlet eller at servicen på hotellet ditt er for dårlig, så ta det opp på en ordentlig måte. Snakk rolig og med senket stemme, men gjør det tydelig og klart hva du mener. En brautende væremåte der en både hever stemmen og kanskje til og med slår i bordet, oppleves som svært uhøflig. I verste fall kan det oppleves krenkende, og da oppnår du i hvert fall ingen ting. I Thailand er det tradisjon for at en kommer lengst ved å opptre behersket og lavmælt når en vil diskutere uenigheter. Jeg har opplevd å se thaier snu seg og bare gå dersom noen roper til dem.

2. Ikke pek på noen. Å peke eller vinke på en kelner eller en serviceperson, kan i verste fall oppleves like nedlatende som å vise fingeren her hjemme.  Kelnere er vant til det meste, men dannete thaier får kontakt gjennom å strekke ut armen, men fortsatt med håndflaten pekende ned. Selv taxier vinkes på ved at en holder armen rett ut fra kroppen, med håndflaten fortsatt vendt nedover, mens man beveger armen opp og ned.

3. Ikke diskuter politikk med en thai, med mindre vedkommende legger opp til det. Politikk er noe thaier vanligvis bare diskuterer med sine aller nærmeste.

4. Ikke forsøk å gi en thai en klem eller enda verre: å ta på hodet til vedkommende. For de aller fleste thaier er dette langt innenfor det som kan karakteriseres som ens intimsfære.

5. Vær forsiktig med vanlig håndhilsen.  Det er stadig vanligere blant thaier å håndhilse på vestlig måte, men mange thaier fortrekker den tradisjonelle wai-hilsenen. Er du usikker på hvordan du skal hilse, holder det med et høflig bukk. Wai-hilsenen fins i flere varianter, og består gjerne av et lite bukk, samtidig som håndflatene trykkes sammen på en bønnelignende måte. Den brukes både til hilsen, takk og unnskyldning, og er alt en trenger å vite. For de spesielt interesserte gjelder det regler for hvordan og om et wai skal utføres og besvares, basert på sosial status. Jo høyere hendene holdes i forhold til ansiktet, og desto dypere bukket er, desto mer respekt viser personen som utfører et wai. Man må ikke bruke begge hendene i et wai: Dersom den ene hånden er opptatt, f.eks. fordi man holder en kaffekopp, er det akseptabelt å utføre wai-et med kun en hånd.

6. Behandle munkene med særlig respekt. Munkene  helt spesiell posisjon i samfunnet. De ses ikke på som enkeltindivider, men som Buddhas representanter. Det er vanlig å vike plass på buss, tog eller båter for munker, og hils alltid på dem med et vennlig smil.

7. Snakk aldri nedlatende eller kritisk om kongefamilien. Dette er ikke bare ekstremt uhøflig, men kan også være straffbart.

8. Ikke sleng rundt deg med penger. Det gjelder selv småmynt som knapt har noen verdi etter vår målestokk. Dette har sammenheng med foregående punkt. Mynter har bilder av Kongen, og derfor skal myntene behandles med respekt.

9. Kvinner skal ikke sole seg toppløst. Selv om en lett får inntrykk av det motsatte ved å besøke thailandske barer, er thailandske kvinner verdikonservative. Selv bader de offentlig med lange t-skjorter på. Det er dessuten straffbart å bade toppløs i Thailand. Naturisme og nudisme er også straffbart.

10. Ikke stump røyken på bakken. Det oppleves grisete og kan i verste fall resultere i en bot.

11. Ikke gå inn i private hus med sko. Skoene settes alltid utendørs. Dette gjelder også i templer og til og med noen butikker og kontorer. Et tips: Er du i tvil om du skal ta av deg skoene eller ikke, er det bare å se om det står noen sko der fra før.

12. Kle deg som forventet. Oppsøker du templer og noen offentlige severdigheter og museer, forventes det at kvinner dekker skuldrene. I tillegg forventes det at også at lårene dekkes, eksempelvis med sarong dersom en går i shorts. Kleskoden på kveldstid dersom en skal spise på finere restaurant, er ganske pent tøy. For menn forventes det at shortsen ligger igjen på hotellet, og at en har på seg skjorte og penbukser.

13. Spis maten med skje. Thai-mat serveres vanligvis ferdig oppskåret, og derfor trengs ikke kniv. De som ikke spiser med pinner, bruker gaffel til å «dandere» måltidet og skjeen til å spise. En liten merkelighet: Thaiene er veldig overtroiske. Bruker du spisepinner, forventes det at disse ikke ligger i bollen eller på tallerkenen når du er ferdig med å spise. De skal legges ved siden av tallerkenen. Det motsatte er et tegn på ulykke.

14. Lær deg noen få strofer på thai. Det thailandske språk er svært vanskelig, om ikke umulig å lære for mange nordmenn. Men thaiene smiler fra øre til øre og behandler deg med stor respekt hvis du viser at du kan noen få høflighetsfraser.

15. Vær avslappet, rolig og hyggelig. Ikke stress og mas. Thaiene setter pris på at du ser lyst på livet og tar dagene som de kommer. Da åpner de seg også, du blir bedre kjent med en eksotisk og spennende kultur og mange spennende mennesker.


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments