The Museum Of Buddhist Art Nongprue

I de siste 10 årene har min favoritt-ferie-plass vært Thailand. Med Jomtien (Pattaya) som utgang, har jeg utforsket området mye med en vanlig trøsykkel. Hvert år tror jeg, at jeg har sett det meste i området, men blir alltid overrasket av steder og miljø i området, som jeg ikke visste om fra før. I år besøkte jeg “museum of buddhist art Nong Prue”.

Først lurte jeg på om jeg ikke hadde sett nok Buddha statuer, at det kunne blir litt kjedelig. Men heldigvis invisterte jeg de 300 Bath og besøkte stedet. Der fikk vi guiding av en vennlig ansatt. Det vi fikk se var overveldende og svært interessant. Buddhastatue er langt ifra Buddhastatue – nei utformingen av dagens kjente stil har en lang historie bak seg.

Hvert land i det sørøstlige Asia har sin egen tradisjon og utforming av statuettene. I løpet av århundre ble statuene også “modernisert” og forandret utseende. En kjenner kan godt se forskjell mellom en statue fra f. eks Laos, Muanmar, China og Thailand i de forskjellige tidsaldrene.

Men det var ikke bare 1000 vis av buddhistiske og hinduistiske statuer å beundre. Jeg ble litt forbauset, at det også var utstilt en god samling av christlige figurer. Disse ble reddet fra Vietnam! Det kommunistiske regime hadde ikke noe tilovers for religiøse symboler og sto for mye ødeleggelser av de. Det var religiøse buddhister fra nabofolket som syntes synd på de og smuglet mange christlige statuer ut av landet. I motsetning til strenge muslimer, som ikke tåler noe annet enn Allah og Mohammed, har “rause Buddhister” også plass til christlige symboler i sin religion.

Men museumet inneholdt ikke bare religiøse figurer. Også verdslige gjenstander opp til vår tid fand sin plass i utstillingsrommene. Man fikk en godt inntrykk hva som var viktig for folene i hver sin tid.
Besøket til stedet kan jeg bare anbefale.

 

 

http://webcode.buddhistartmuseum.org/qrcode


(annonser2)