Reise til Thailand med nødpass ?

Er nødpass gyldig i Thailand? Det er et spørsmål som ofte går igjen.

I februar 2015 opplyste Politiet i Norge om at offisielt så har Thailand sluttet å akseptere nødpass siden sept/okt 2014. Ifølge Thaiguiden så har noen sluppet gjennom med nødpass, mens andre har blitt stanset. Men den teksten har stått iallefall siden februar 2015. Selv har jeg ikke hørt om noen som har blitt stanset etter den tid. Ifølge den norske ambassaden i Thailand så er nødpass godkjent (2016). Politiet i Norge opplyser om at nødpass må være gyldig i 6 måneder. Thaiambassaden i Sverige opplyser om at nødpass må  være gyldig i 6 måneder fra ankomstdato. Altså opplyser både Politiet i Norge og Thaiambassaden i Sverige implisitt at nødpass er godkjent sålenge det har 6 måneders gyldighet.

Ikke godkjent Godkjent hvis det har 6 måneders varighet Godkjent
Den norske ambassaden i Bangkok X
Politiet.no X (uspesifisert fra-dag)
Thaiambassaden i Sverige X (fra ankomstdato)
Visamap X (fra ankomstdag)

Jeg reiste med nødpass februar 2015

Min historie er at jeg skulle til Thailand i februar 2015 med visum. Jeg hadde sendt passet mitt til et konsulat og ventet på at passet med visumet mitt skulle ankomme i posten. Men da det enda ikke hadde kommet dagen før avreise, måtte noe gjøres. Prøvde å ringe Posten for å høre om jeg kanskje kunne hente brevet selv et sted, men det var visst ikke så enkelt. Jeg så da to muligheter. Mulighet 1: vente på at passet/visumet skulle komme og deretter bestille ny flybillett. Mulighet 2: skaffe meg et nødpass (uten visum selvfølgelig) og gamble på at det ville gå bra. Jeg gikk for sistnevnte. Tok turen til politistasjonen, og fikk der beskjed om at Thailand ikke lenger godkjente nødpass. De kunne utstede et nødpass for meg likevel, men det var på eget ansvar og jeg hadde blitt både advart og frarådet mot det. I værste fall kunne jeg bli nektet å komme inn i landet, og måtte da ha snudd på flyplassen i Bangkok. Jeg hadde også lest på nettet at for noen hadde det gått bra å reise med nødpass, mens andre hadde vært mindre heldig. Men det var stort sett litt eldre historier fra før de nye reglene tredte i kraft. Det med de nylige innskjerpingene gjorde meg ikke mer optimist. Men på den andre siden visste jeg at Thailand i teori og praksis er to forskjellige ting. Ettersom jeg ikke hadde mye valg, måtte jeg bare ta sjansen. Jeg bladde opp 450 kr og fikk meg et nødpass.

Ruten var Bergen (Flesland) – London (Heathrow) – Bangkok (Suvarnabhumi). Når jeg ble bedt om å
vise pass først på Flesland, var jeg en anelse spent. Åpnet passet på forhånd så identifikasjonssiden lå fremme i håp om at passkontrolløren ikke skulle legge merke til at det var nødpass. Her kunne jeg kanskje ha blitt nektet utreise til Bangkok, men heldigvis gikk det bra. Jeg fikk passere.

Neste var på flyplassen i London. Måtte vise passet mitt her igjen, og som vanlig holdt jeg identifikasjonssiden oppe og håpte at han ikke skulle legge merke til at passet var et nødpass. Selvsagt måtte passkontrolløren legge merke til det, og han spurte meg om jeg var helt sikker på at jeg fikk slippe inn i Thailand med det. Jeg ble igjen advart om at Thailand ikke godtok det. Men jeg fikk likevel passere – på eget ansvar.

Siste sjekk var i Bangkok. Det værste som kunne ha skjedd var å ha blitt nektet adgang til kongeriket etter jeg nettopp hadde reist hele den lange veien. I såfall måtte jeg ha kjøpt ny flybillett hjem igjen til Norge, ny flybillett tilbake til Bangkok og tatt hele turen om igjen. Jeg ankom immigration-køen. De jeg reiste med gikk rett gjennom, det tok bare et par sekunder så var de gjennom kontrollen. Så var det min tur – finalen. Jeg var en anelse spent, men roet meg selv ned så jeg ikke virket mistenksom for et eller annet. Passkontrolløren brukte uvanlig lang tid på å gå gjennom passet og han snakket et eller annet om passet mitt med kollegaen sin ved siden av. Jeg hørte «emergency passport» ble sagt med velkjent thai-accent. Busted igjen! Passet mitt ble nesten litt for grundig kontrollert. Kom igjen, kom igjen, hva er det de driver med? Etter et par lange minutter på kontrollstasjonen, så jeg endelig han tok opp stempelet sitt og banket det ned i passet mitt. Jeg fikk passere. Jippi! Jeg hadde hatt flaks og det var en skikkelig lettelse.

Det ser altså ut til at det går fint å reise inn til Thailand med nødpass anno 2015, selv etter de nye reglene. Men det er ingen garanti. Man kan jo være uheldig og møte på en kjip og firkantet passkontrollør. Merk også at det enkelte flyselskapets interne retningslinjer ikke nødvendigvis er i tråd med thailandske regler. Så hva som blir godkjent her, blir ikke nødvendigvis det der, eller omvendt. Skal du være på den sikre siden, bør du reise med originalt pass om det er mulig. Reiser du likevel med nødpass, sørg for at det har 6 måneders varighet.

Les flere artikler om passet her.


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments