Går du uten legitimasjon på deg?

Om passkopi, hvorfor du bør skaffe deg et og hvor du får tak i det.

Alle utlendinger skal til enhver tid kunne fremvise gyldig ID til autoriteter. Noe av det første du bør gjøre når du ankommer landet er derfor å skaffe deg en passkopi. Deretter legger du originalpasset hjemme på hotellet, gjerne i safen om du har. Passkopiet bør du alltid ha på deg og fungerer som gyldig legitimasjon nesten overalt.

Etter thailandsk lov skal utenlandske borgere alltid bære passet sitt eller kopi av dette på seg.

Regjeringen.no

Det er nok liten sjanse for at man blir stoppet opp på gaten eller på barkrakken av onkel politi for legitimasjonskontroll, men det kan skje, og det har skjedd før. Politiet har mulighet til å gjøre det, og du er da pliktet til å kunne legitimere deg på stedet. Det er ikke alltid godt nok om legitimasjonen ligger hjemme på hotellet. Mange har nok reist til Thailand i 20 år uten passkopi og aldri hatt problemer, og mange har nok kjørt bil like lenge uten sertifikat uten å fått problemer. Det betyr ikke at det er dermed er legitimt å gå uten.

Hva man som utlending er pliktet til å gå rundt med, og hva som godkjennes som gyldig ID, finnes det forskjellige uttallelser om. Forvirringen er tosidig, for det ene er hva den thailandske loven sier, som ofte er noe uklar, og for det andre er hva den enkelte politimannen eller immigrasjonstjenestemannen sier. Noen politimenn vil kanskje kjøre deg til hotellet ditt om du ikke har det på deg, mens andre vil forlange å se din ID her og nå. Uansett kan du spare deg for mye bry om du har et gyldig ID på deg. Heldigvis trenger man ikke gå rundt med originalpasset – noe som faktisk ble sagt av myndigheter i juli 2014. I de aller fleste tilfeller vil en passkopi eller et thailandsk førerkort være tilstrekkelig.

Pol Lt Gen Prawut Thawornsiri, spokesman for the Royal Thai Police, has said tourists DO NOT need to carry passports at all times.

Men likevel har mange utlendinger fått med politiet å gjøre ettersom de ikke kunne legitimere seg på stedet, både før og etter den overnevnte uttallelsen.

Gyldig ID er original pass, passkopi og thailandsk førerkort. Man bør ikke ta for gitt at et norsk førerkort eller norsk bankkort nødvendigvis blir godkjent. I noen tilfeller vil de også være interessert i om du har har oppholdstillatelse i landet, og da holder det ikke med førerkort.

Passkopi forside: ID
Passkopi bakside: stempel

Det greieste er å få laget en laminert passkopi i kredittkortstørrelse med både ID og oppholdsstempel også legge passet i safen på hotellet. Da vil fremsiden på kopien vise identifikasjonen din, mens baksiden viser din oppholdstillatelse i landet, som vil si stempelet som du fikk på immigration på flyplassen når du kom inn i landet. Slike laminerte passkopier i kredittstørrelse får man laget på foto-/kopibutikker, hoteller og reisebyråer, og det er gjort på fem minutter. Pris og kvalitet varierer noe. Fotobutikken Thappraya Photo i Thappraya road, Pattaya tar 50 baht for en laminert passkopi. Det er fargekopi, og både printkvaliteten og lamineringskvaliteten er god. En annen fotobutikk i samme by tar bare 30 baht, men det er svart/hvitt-kopi, og printkvaliteten og lesbarheten er betydelig dårligere. På immigration office i Jomtien koster det 100 baht for svart/hvitt-kopi og 200 for fargekopi, og med dårligere lamineringskvalitet enn den førstnevnte fotobutikken. Uansett kvalitet og pris, så er det en billig forsikring og kjekk ting å ha i lommen.

Thepprasit Photo, Pattaya
Thepprasit Photo, Pattaya

Dette passkopi-kortet er dessuten nyttig i mange situasjoner, da det er gyldig ID om man skal registrere telefonnummeret sitt, om man skal registrere seg for bonuskort på Big C, om man skal sjekke inn på sykehus, på veksleboder som forlanger legitimasjon, osv. Det kan som regel også brukes ved innsjekk på hoteller, men da bør du også vise ditt arrival card (TM6), slik at hotellet kan registrere ditt opphold til myndighetene (TM30). Noen hoteller vil dog forlange originalt pass. Etter egen erfaring har det til og med blitt akseptert på innenlands flyreiser, men i dette tilfelle kan det lurt å også ha med originalt pass i tilfelle. Om du reiser ut og inn igjen av landet, enten for border/visa run, eller for turens skyld, er det viktig å huske å få laget en ny kopi med det nye stempelet.

Som en liten sidekommentar, er det ikke bare utlendinger som er legitimeringspliktige. Alle thaier er pliktig til å eie et nasjonalt ID-kort fra fylte 7 år. Fra fylte 15 år er de også pliktig til å bære det til enhver tid.

Les flere artikler om passet her.


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments