Her er “skole tavla” mi så langt i læringsproses…


Oeystein Bentzen 9:06am Feb 18
Her er "skole tavla" mi så langt i læringsprosessen av thai konsonantene og i forståelsen av toneregler.
Tatt utgangspunkt i det jeg har lært (tror jeg da) fra andre i gruppa her.
1. Først fant jeg ut hyppigheten i forekomsten i ord av de forskjellige konsonanter og delte dem inn i 3 grupper.
2. Deretter skrev jeg dem opp på tavla, 5 av gangen og pugget, og svart ble lav-, blå mid- og rød high konsonant (var de fargene jeg hadde) ? rangert etter hvor ofte de forekommer.
3. Etter å ha lært de 33 mest brukte konsonantene startet jeg på tonereglene fra Svein Øivind Dahlseng og jobber nå med dem og trengte å vite endingene. De konsonanter med ring rundt er de som ender på m,n,ng,y og w og er de åpne konsonat-endinger (om jeg har forstått rett ?).
De "lukkede" konsonant-endinger har jeg markert over selve konsonanten med k,p eller t.
4. Illustrasjon av reglene fra Svein vedr. tonemarks har jeg plassert under konsonantene.
5. Når det gjelder vokalene så gir de seg jo selv om de er korte eller lange når en først har lært seg dem (jeg jobber med saken, men det er ikke det vanskeligste da det jo er et system der i oppbyggingen som jeg ser konturene av og tror vi nordmenn med æ, ø og å fra fødselen har et lite fortrinn fremfor endel andre språkgrupper når det kommer til uttalelsen av dem ?).

Så bruker jeg tavla som hjelp sammen med Sveins regler når jeg prøver å lese og å forstå enkle thai-ord. Lære-/øvingsboka mi er 1. av 4 bøker for thaibarna som skal lære å lese og fant dem i en lokal bokhandel? Der finnes forøvrig også en masse fine bøker som kan hjelpe deg til å komme igang med skriving av thai bokstaver og tegn.

Synes jeg har lært MYE mere den korte tia jeg har vært med i gruppa her enn i de årene jeg har vært her i landet. Får et lite kikk av nordmenn som VIRKELIG har lært språket isteden for å sitte på bar og høre på alle de farangere som oftest syter og klager om alt mulig på sitt eget språk ?

Mitt store problem blir nok å huske ord da jeg i en alder av snart 66 lider av en VELDIG kort hukommelse ? men i og med at jeg har funnet det GØY med å lære lese/uttale ord kanskje da også vil letter huske dem. Kan jo håpe ?

NB! Tar alle mulige forbehold i evt. feil på tavla mi ?


Svein Øivind Dahlseng 9:09am Feb 18
det som er artig er at når vi jobber slik som dette så husker man glosene bedre

Oeystein Bentzen 9:16am Feb 18
Håper det ?

Svein Øivind Dahlseng 9:23am Feb 18
litt morsomt dette for nå forstår jeg denne tabellen 🙂

Kjartan Hovlid 10:46am Feb 18
Litt for avansert for meg dette her

Svein Øivind Dahlseng 10:47am Feb 18
ja men se på dette, det blir litt lettere

(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments