Thaitur for dummies (gammel versjon)

Om man skal en tur til Thailand, så er det en del ting som er kjekt å vite, og noen ting som er en høyst nødvendighet å vite. Denne artikkelen er selvfølgelig ikke beregnet på rutinerte thaifarere. De vet jo som regel alt best allerede (i likhet med meg selv). Dette er i allefall sånn cirka min egen sjekkliste og min egen rutine. Mye av dette stemmer også om man skal til andre land enn Thailand.

NB! Dette er en gammel versjon. En oppdatert og oppstykket versjon finner du her.

 

Er det farlig i Thailand?

bkkprotests

Nei det er ikke farlig i Thailand så lenge du bruker litt sunn fornuft. På turiststedene finnes det både turistpoliti (engelsktalende politi som hjelper turister i nød) og voluntørpoliti (frivillige vestlige politiarbeidere), noe som gjør Thailand til et tryggere land enn mange andre ferieland. Sjekk her for oppdatert informasjon om hva Utenriksdepartementet har å si sikkerheten i landet.

 

Når er det best å reise?

Etter min mening, finnes det ingen dårlig tid å reise til Thailand på. Thailand har tre årstider, men de er mye mindre varierte enn de norske årstidene.

  • Kjølig tid, nov-feb: mest behagelig temperatur og høysesong som betyr flere turister og høyere priser på fly og en del hoteller.
  • Varm tid, mar-jun: varmeste årstiden, men fint overkommelig med nok drikke, vifter og air condition. Dessuten er det alltid litt kjøligere om kveldene. I midten av april er det songkran – thailandsk nyttår. Dette er verdens største vannkrig og går over flere dager. Mange elsker songkran, andre hater songkran, men alle bør oppleve det minst en gang selv.
  • Regntid, jul-okt: ikke la deg skremme av ordet “regntid”. Når det er regntid, betyr det at det fosser ned i en times tid et par ganger i uken.

Så enhver tid er en god tid til å reise til smilets land.

 

Hvor lenge skal man bli?

Det kommer selvfølgelig an på en mengde faktorer. Hvor lenge har du mulighet til å ta ferie? Nordmenn kan være i Thailand uten visum opptil 30 dager. Så derfor ville jeg anbefalt ikke mer enn 30 dager første gang iallefall. De fleste som reiser til Thailand liker seg godt, men noen liker seg ikke der, og det kan være mange grunner til det. Det kommer nok litt av på hvor i landet man reiser til, men Thailand er rett og slett ikke et land for hvem som helst. Derfor kan 30 dager kanskje bli litt i lengste laget når man reiser der for første gang. Det kan også være at man forelsker seg i landet og blir umiddelbart bitt av Asiabasillen, og da kan 2 uker være altfor kort. Selv synes jeg 2-3 uker er passe for en debuttur til Thailand. Det er ikke så lenge at man risikerer hjemlengsel og samtidig kan man få sett og gjort en hel masse på den tiden. Uansett hvor lenge man blir er det alltid mer å se og gjøre, men det kan man isåfall ha til gode til neste gang.

Hvordan er det å reise alene?

reiser-aleneDu trenger ikke være ensom selv om du ikke skulle ha noen å reise med. Sjekk dette innlegget om det å reise alene.

 

 Bestill fly

Noen foretrekker pakketurer som inkluderer både fly, hotell, sightseeing guide, badeand, bleieskifthjelp og whatnot. Selv foretrekker jeg å velge selv når jeg skal fly, hvor jeg skal bo, hva jeg skal gjøre og når jeg skal gjøre det. Derfor bestiller jeg reise og hotell hver for seg.

Først bruker jeg søkemotorer for å undersøke prisnivået på aktuelle datoer. Etter at jeg har sett meg ut noen aktuelle reisedatoer, så sjekker jeg prisen direkte hos flyselskapet. Den prisen kan være både høyere og lavere. Dersom prisen er noen lunde lik eller lavere direkte hos flyselskapet, så bestiller jeg heller der. Grunnen til at jeg foretrekker å bestille direkte hos flyselskapet dersom det er lik pris, er at det er noe sikrere. La oss si du bestiller en reise som inkluderer en mellomlanding. Hvis det første flyet skulle være så forsinket at du mister det neste flyet, så har du ingen krav om erstatning om du bestilte gjennom en søkemotor. Bestilte du derimot hele ruten direkte hos flyselskapet, så vil de kompensere. Om du bestiller via en søkemotor er det derfor ekstra viktig å ha god tid mellom flyene. Et godt sted å finne rimelige flybilletter er via meta-søkemotoren Momondo som finner de billigste flybillettene ved å søke på tvers av både flyselskaper, reisebyråer og lavprisselskaper

 

Linker til både alternative søkemotorer og flyselskaper og annet nyttig info før du bestiller, finner du på flyguiden her på Thaipost.no

Reiser innenlands og i Sørøst-Asia

Har du planer om å reise innenlands i Thailand eller til andre steder i Sørøst-Asia, enten med buss, båt, bil, tog eller fly? Sjekk

Bestill overnatting

20150331_185638IKKE bare reis og sats på å finne et greit og ledig hotell i Bangkok f.eks. med mindre du er kjent eller har undersøkt godt på forhånd. Å bruke første dagen på å gå rundt i tropevarmen med full bagasje på slep mens du leter etter et hotell midt i en fremmed by er ikke noen bra start på ferien. Om du planer å reise litt rundt, så ha iallefall første natten klar. Selv bestiller jeg vanligvis hoteller fra søkemotorer, ettersom det vanligvis er litt å spare der fremfor å booke direkte hos hotellet. Søkemotorer for hoteller finner du under. Det kan være lurt å registrere seg på en eller flere av disse da man kan samle opp poeng som gjør at man etterhvert kan få seg en gratis overnatting eller to. Et godt sted å finne hotell er Agoda.com som søker gjennom over tusenvis av overnattingssteder bare i Thailand.

[sc name=”agoda”]

Andre søkemotorer, bookingsselskaper og diverse nyttige tips angående hotellbestilling finner du i Hotellguiden her på Thaipost.no:

 

SONY DSCEt alternativ til hoteller er ferieboliger (Vacation rentals). Det er å bo i noens leilighet, rom, hus, igloo, telt, bungalow, hytte, båt eller annen type bolig mens den står tom. Eierne av boligen leier de ut når de selv ikke er der, og utleie/leie skjer gjennom et tredjepartsbyrå. Dette kan være et veldig gunstig alternativ. Under finner du noen søkemotorer for ferieboliger. Alle disse har et godt utvalg med boliger i Thailand. Disse søkemotorene finner du også på siden Praktisk informasjon her på Thaipost.no:

Eller kanskje du heller vil bo gratis? Ja det finnes såkalte hospitality services hvor du kan bo gratis hos andre medlemmer. Dette er som regel i bytte mot at du også låner ut din egen leilighet gratis. Noen slike tjenester tilbyr gratis kost og losji i bytte mot at du hjelper til med litt frivillig arbeid. For en liste over slike tjenester, sjekk under Gjestfrie tjenester på Hotellguiden

 

Oppholdstillatelse

pass

Det viktigste av alt er oppholdstillatelse i landet, og det får du med et gyldig pass og evt. et visum. Thailandske myndigheter er lite glade i turister som oppholder seg ulovlig i landet. Ankommer du med fly, får du 30 dagers visumfritt oppholdstillatelse (visa excemption). Ankommer du til lands, får du bare 15 dager. Om du ikke skal være lenger enn dette, trenger du ikke tenke på visum. Skal du være i landet 1-2 måneder, finnes det flere alternativer:

  • Visum. Skaff deg et visum, f.eks. turistvisum. Med et METV kan du oppholde deg totalt 180 dager i landet.
  • Visum excemption extension. Du kan forlenge ditt visumfrie opphold på immigration office med nye 30 dager.
  • Visarun. Krysse grensen, f.eks. besøke Laos eller Kambodsja. Når du kommer tilbake får du nye 30 (eller 15) dagers visumfrie oppholdsdager.
  • Overstay.

Overstay. Ved overstay betaler man 500 baht i bot per ekstra dag man er over tiden. Har man hyppig overstay, vil man kunne få problemer ved en senere innreise. Blir man stoppet i en tilfeldig passkontroll iløpet av de dagene man er på overstay, vil man kunne få problemer med politiet. Har man over 90 dager overstay, vil det føre til strengere straffer. Konklusjon: Overstay anbefales ikke.

Varighet på passet. I teorien holder det at passet er gyldig under oppholdstiden, men det hersker en del forvirring og uenighet rundt det. Om ikke den thailandske passkontrolløren rynker på nesen, så vil kanskje en av passkontrollørene på Gardermoen eller andre steder gjøre det. Så for å være sikker på å slippe ekstra bry, bør ditt pass være gyldig i 6 måneder etter utreisedato.

Se denne artikkelen for mer info om passet.

Trenger man utreise- eller returbillett?

boardingkort1Om du reiser uten visum, så bør du ha utreise- eller returbillett. Se dette innlegget for mer info om hvorvidt man egentlig trenger utreise- eller returbillett.

 

Thailandske penger

thaibathI Thailand brukes valuaten baht (บาท, THB฿). Det finnes også satang (สตางค์) som tilsvarer øre, men det er så lite verdt at det brukes omtrent ikke lenger. Det er litt uenighet om det er mest lønnsomt å ta ut av minibank eller å ta med norske sedler og veksle i veksleboder, og det er mange faktorer som spiller inn, f.eks. hvilken bank du har. Uansett er det en allmenn enighet om at det ikke er lurt å kjøpe baht i Norge, og heller ikke på flyplassen – hverken i Norge eller Thailand, da det gir lite baht for kronene. Tar du ut av minibanker i Thailand, kan det være lønnsomt å heller ta ut store beløper få ganger enn små beløper mange ganger, så sparer man seg for litt gebyrer. Dagens kurs finner du under Praktisk informasjon her på Thapost.no

Budsjett

Du har sikkert hørt at i Thailand er alt så billig, og man kan omtrent kjøpe en hel butikk for et par kroner. Faktum er at for det ene så er Thailand på god vei til å bli et ikke så veldig billig land lenger, og den dårlige krone mot baht-kursen vi har hatt siden høsten 2014, hjelper heller ikke på. For det andre kan Thailand kan være veldig billig og veldig dyrt, helt avhengig av hva du har tenkt til å gjøre. Har du tenkt å leve som en halvfattig thai så kan du klare deg på 80 kr dagen for mat og overnatting på et billig hostell. Men sannsynligheten er stor for at det kommer til å gå mer penger enn du hadde regnet med. Noen ting er så billig at det fort blir dyrt. Man tar gjerne to eller tre av den tingen siden det koster så lite likevel. Turistattraksjoner med fart eller spenning som bade-, natur- og fornøyelsesparker, guidede dags- eller flerdagsturer, go kart, zip lining, kite boarding, dykking, muay thai trening eller show, museumer osv. er heller ikke spesielt billig i Thailand. Nordmenn vil gjerne spise velkjent mat på litt halvfine restauranter i stedetfor den skumle lokale gatematen. Men vestlig mat på vestlige restauranter (gjerne med lokale ingredienser) er ikke alltid så veldig billig, selv om det gjerne fortsatt er billigere enn samme mat i Norge. Importert mat fra Europa og Amerika eller er ikke billig i Thailand. Noen ting som f.eks. ost er mye dyrere enn hjemme i Norge. Det er heller ikke helt usannsynlig at man blir småsvindlet av noen lure thaier for noen småpenger. Så det kan være greit å ha et lite budsjett for svinn.

Prisnivået varierer veldig etter hvor man er, og er generelt lavere “ute i busken” enn på turiststeder. Bangkok og Phuket f.eks. regnes som dyre steder, men man kan likevel leve billig selv i turistbyer om man er bevisst på hvor man går og ikke har for høye krav til alt.

Her er noen priseksempler.

  • Hotell: 1200 THB/natt (men du kan få overnatting fra alt fra 80THB til mange tusen per natt, avhengig av beliggenhet og standard).
  • Måltid på gatekjøkken eller marked: 30 – 150 THB
  • Måltid på restaurant: 150 – 500 THB
  • Halvliter drikkevann: 8 THB. Husk at springvann ikke anbefales å drikke. Billigere literpris når man kjøper store kvantum, feks. 6×1,5L eller 5L-flasker. Vanndunker på 5L kan fylles på for 5 THB på vannautomater, men det er omdiskutert hvor rene disse er.
  • Øl på utested: 40 – 300 THB, avhengig av type bar og type øl. 18-års grense.
  • Sigaretter 20pk: 40 – 140 THB. Marlboro (som forøvrig er importert fra Fillippinene) er dyrest. Vanlige merker 70-90 THB. Billige merker 40-50 THB. 18-års grense.
  • Snus: 3-400 THB.
  • Massasje: 100-400 THB.
  • Inngangspris for parker, show og diverse attraksjoner: 100 – 1500 THB. Ofte rabattert pris om man er thai eller barn, eller har thai-førerkort, work permit eller non immigration visa.
  • T-skjorter: Fra 100 THB på markeder og salgshyller.
  • Eletronikk: ikke stor forskjell fra Norge.
  • Tog: 6 THB. Det var prisen for en times togtur til Bangkok. Ingen førsteklasse, og ingen aircon, men åpne vinduer gir god lufting når toget er i fart.
  • Buss: 10-20 THB for korte strekninger med baht buss. 100-200 THB for lengre strekninger.
  • Taxi: 100-200 THB for korte strekninger. 1000-2000 THB for lengre strekninger som i over en time.

 

Sikkerhetsplan

Har du en nødplan? hva gjør du om du mister kortet underveis? For det ene bør du kunne sperre kortet så kjapt som mulig. For det andre bør du ha et ekstra kort eller kontanter. Det kan ta veldig lang tid å få noe sendt i posten fra Norge til Thailand.

Om du trenger å få noen hjemme fra Norge til å sende deg penger så kjapt som mulig, så kan dere bruke Western Union eller World Remit. Økonomisk sett lønner det seg med bankoverføring, men fordelen med disse tjenestene er at en overføring kan gjøres iløpet av noen minutter, mens en bankoverføring tar noen dager før pengene ankommer, noe som av og til kan være kritisk om man har blakket seg. En annen fordel er at du ikke trenger minibankkort for å ta imot penger med disse tjenestene. En bankoverførsel hjelper jo ikke mye om man har mistet kortet sitt.

Regionssperre

regionsperre

Noen bankkort har regionsperre. Sjekk med nettbanken din at kortet kan brukes i Thailand.

Vaksiner

vaksineDet er ikke påbudt med vaksiner, men normalt anbefales likevel enkelte typer vaksiner, avhengig av hvor og hvor lenge man skal oppholde seg i landet. Det som normalt anbefales å vaksinere seg mot er hepatitt-A og B, difteri, stivkrampe (tetanus), kikhoste og polio. Andre vaksiner som anbefales om man oppholder seg i lengre tid er japansk hjernebetennelse (encefalitt), rabies, tyfoidfeber og BCG (calmette).

Vaksinene bør taes noen uker i forveien og varer normalt i ti år. Sjekk vaksinasjonskortet ditt hvilke du har tatt fra før.

Reiseregistrering


reiseklarReiseregistrering.no er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

Vi anbefaler alle reisende, samt fastboende nordmenn i utlandet om å registrere seg, uavhengig av reisemål, lengde eller formål med reisen.

Forsikring

thainurseSørg for å tegne reiseforsikring eller sjekk at den du allerede har er gyldig. Man får reiseforsikring om man bestiller minst 50 prosent av turen med kredittkort, men det gjelder kun kredittkort og ikke debetkort! Helårsreiseforsikring betyr ikke at du kan være borte hele året. Les mer om disse misforståelsene i Thailands Tidene mars 2015. Pass også på å ha både helse- og ulykkesforsikring. Det er nemlig to forskjellige ting. Studer alltid betingelsene før du velger en forsikring. Et populært forsikringsselskap for turister i Thailand er World Nomads. Flere livs-/helse-/reise-forsikringsselskaper i alfabetisk rekkefølge finner du på siden Praktisk informasjon her på Thaipost.no:

Den offisielle turistautoriteten i Thailand (TAT) tilbyr også sin egen reiseforsikring. Les mer om det her:

Bagasje

kabinbagasje

Trenger du egentlig å ha med så mye bagasje? Det er mange fordeler med å pakke lett. Selv reiser jeg med kun en ryggsekk og en kabinkoffert. Jeg sender ingen bagasje. Folk tror gjerne automatisk at de trenger å ha stor koffert de sender, men les dette innlegget her først angående bagasje.

 

Sparetips

Er du opptatt av pris, bør du være obs på sluttprisen. Når jeg reiser til Thailand, foretrekker jeg å reise økonomisk, spare noen tusenlapper og heller bruke de opp i Thailand. Mye av sparetipsene er basert på Norwegian sine priser, men samme prinsipper om å ikke krysse av for alle mulige unødvendige ekstragoder kan også overføres til andre flyselskap.

endreaboStopp eller pause abonnementer

Selv har jeg fortiden One Call Full Pakke som abonnement på min norske mobil, Fri min, Fri sms/mms, 5GB data for kr 298/mnd. Er jeg lenge utenlands, som i en måned eller mer, endrer jeg abonnementet mitt til kontant den måneden jeg er vekke, ettersom jeg uansett ikke bruker mitt norske abonnement i Thailand. Man kan få mye i utlandet for de 298 kronene per måned jeg sparer.

I tilleg pauser jeg også treningsavtalen jeg har i Norge. Ytterligere 400 kr spart per måned.

Kanskje har du også noen andre abonnementer du kan pause? Kanskje virker det som litt av et bry og ikke så veldig mye penger å spare heller. Men det skal faktisk ikke mer til enn et klikk på “Mine sider” eller en kjapp email.

Velg lavsesong

Reis under lavsesongen (februar – oktober). Da er både fly og hoteller billigere enn under høysesongen.

Velg økonomiklasse

Jeg har reist med Norwegian på både business og økonomiklasse. Det er nok litt individuelt, men selv synes jeg ikke det er verdt å betale så mye ekstra for litt mer luksus på flyet. Jeg foretrekker å heller bruke pengene i Thailand.

Ta med niste

Ved å ta med egen matpakke i stedetfor å bestille mat på flyet, så sparer man 250,- per vei, eller 500 NOK t/r. Reiser du med en familie på fire, blir dette 2000 kr ekstra. For den summen kan man få 200-250 thailandske ris- eller nuddelretter. Jeg kjenner ikke til alle lovene på alle flyselskap, men Norwegian har i allefall bekreftet for meg at det er ingen problem å spise medbragt mat ombord.

På hjemturen tar jeg med en bunke med sandwicher fra Subway. Disse holder seg helt fint på en 12 timers reise uten kjøleskap, men sausen kan lett gjøre ting litt grisete og klissete. Merk at Subway på flyplassen er en del dyrere enn ellers i landet, så en fordel er å kjøpe de i Bangkok rett før man reiser ut til flyplassen. Samme regel med flytende væske gjelder også på flyplassene i Bangkok.

Ikke betal for vann

Ta heller med en tomflaske eller to som du fyller på på en av restaurantene på flyplassen i stedet for å kjøpe dyrt vann på flyet.

Når man skal hjem igjen fra Thailand, kan man bli litt overrasket når man kommer til flyplassen og ser prisnivået på drikkevannet etter at man har blitt vant med at en halvliter vann koster under 10 baht i Thailand. Vel, på flyplassen er ikke 100 baht uvanlig. Subway på flyplassen selger vannflasker for 35 baht som er blant det billigste vannet på flyplassen. Ved terminalen er det en brusautomat som også har vann for 35 baht. Men billigst er det gratis drikkevannet som er utenfor toalettet ved terminalen. Dette gjelder altså Suvarnabhumi flyplass, Bangkok.

Reiser du med Norwegian og på tross av denne oppfordringen likevel klarer å glemme å ta med vann, så er det forstsatt en mulighet for gratis vann ombord. Spør en kabinansatt etter vann, og du får et plastkrus med vann i, gratis.

Pakk lett

Reis uten innsjekket bagasje og spar ytterligere 500 NOK.

Ikke velg sete

Ikke reserver sete og spar 250 NOK hver vei. Om det er mellomlanding på din reise, så er det ytterligere 70 NOK hver vei å spare – totalt 640 NOK å spare på å ikke forhåndsreservere et sete. Et sete er et sete og strengt tatt er alle seter det samme, like gode/dårlige. Selv liker jeg å sitte ved vinduet så jeg kan se ut ved takeoff og landing. Bakdelen er at det er vanskeligere å bevege meg, da jeg må vekke de to som sitter vedsiden av meg om jeg vil strekke på bena eller sjekke livet på doen. Å sitte ytterst inntil gangen gjør det enklest å komme seg ut, men betyr også at man må reise seg oftest. En grunn til å ville reservere sete er at man kanskje vil sitte sammen med noen man kjenner. Men det går an å velge sete ved innsjekk eller på automat på flyplassen uten ekstra kostnad, så lenge det er ledige seter der. Om man kan ta den risikoen at det kanskje muligens ikke er ledige seter sammen og det ikke er veldig viktig at man absolutt må sitte sammen for en hver pris, så har man spart 640 NOK eller 60-70 ris-/nuddelretter.

På flyet

skjermflyseteFlyet fra Europa til Thailand tar fra 10 timer og opp. Trikset for å få tiden til å gå fortest mulig, er å sove mest mulig på flyturen nedover. I tillegg får man også mer igjen av ferien ettersom man slipper å sove bort første feriedag.

Om man ikke får eller vil sove, er det massevis av underholdning på skjermen i sete foran deg. Et tips er å ta med eget headset med standard minijack. Noen fly har dobbel minijack-lyduttak, så da kan en slik adapter være greit å ha, slik at du likevel kan bruke enkel minijack headset og slipper å kjøpe spesial headset på flyet.

Ved ankomst

Det første jeg gjør når jeg ankommer flyplassen er å gå på badet og freshe meg opp littegrann så jeg slipper å se ut og lukte som et troll på perleporten (immigration). Køen på immigration kan være alt fra 1 minutt til 1 time, så det gjelder å komme seg inn i køen så fort som mulig. Kan være kjekt å vite at på Suvarnabhumi flyplass i Bangkok finnes det to immigration-køer. Er det lang kø på den ene, så sjekk den andre før du stiller deg i køen! Deretter tar jeg ut noen småpenger. Å ta ut eller veksle på flyplassen gir veldig dårlig kurs, så ta derfor ikke mer ut enn nødvendig, akkurat nok til noe å drikke, til påfyll av SIM-kort og til buss / taxi / tog. Når man er på flyplassen er det like greit å først som sist å skaffe seg en thai SIM-kort eller fylle på om man har et fra før.

 

Aldri legg boardingkortet ut på nettet og ikke kast det!

boardingpass2Av sikkerhetsmessige grunner bør du ikke legge det ut på nettet, og etter endt reise, bør du heller ikke kaste det hvor andre kan ha mulighet til å finne det, som f.eks. i offentlige søppelkurver. Les mer om hvorfor du bør ta vare på boardingkortet ditt i dette innlegget.

Thai SIM-kort

truemoveNår jeg er i Thailand, har jeg et eget thai SIM-kort som jeg bruker for både å ringe i Thailand og for mobildata. De fleste store operatørene, inkludert TrueMove, AIS og dtac tilbyr thai SIM-kort som er beregnet for turister som bare skal være i landet noen uker. Ganske kjekt å ha, i allefall dersom du reiser sammen med noen, eller om det er en sjanse for at man treffer på nye folk. Da kan man ringe og tekste hverandre uten å bli ruinert av interkontinentale tellerskritt, og å ha muligheten til å bruke mobildata døgnet rundt. Skaff deg et SIM-kort på flyplassen!

Det finnes flere pakker med forskjellig varighet, antall MB, hastighet, ringeminutter og pris. Det finnes også flere forskjellige teleselskaper for ringing og data. De tre største er AIS , dtac og TrueMove. Det er ingen bred enighet om hvilket som er best, og alle har sine styrker.

Ifølge en test fra Beachmeter i 2015 var dette konklusjonen:

AIS 12Call

  • Best dekning jevnt over landet.
  • Best signal utenfor alfarvei.
  • Hverken kjappest eller rimeligst.

dtac happy

  • Konkurransedyktige priser.
  • Grei dekning jevnt over landet.
  • Grei internetthastighet.

truemove

  • Best og raskest nett i byer.
  • Konkurransedyktige priser.
  • Ikke så bra utenfor alfarvei.

Men denne testen er allerede over et år gammel, og utviklingen går fort.

Et SIM-kort kan fylles på på enhver 7-Eleven, Family Mart og i mange andre butikker. Du kan også fylle den opp online via ThaiPrepaidCard. På telefonen med det thailandske SIM-kortet er det lurt å lagre numrene til reisefølgene, nummeret til hotellet og nummeret til turistpolitiet (engelskspråklig tjeneste) som er 1155. Det siste er et nødnummer som kan være kjekt å ha “just in case”. Om du reiser ofte eller er mye Thailand, så kan det være greit å registrere telefonnummeret sitt i stedet for å få nytt turistnummer hver gang.

Hotell visittkort

hotellvisittkort

Når du har ankommet hotellet, ta med deg visittkort / businesskort. Mange hoteller har et slikt lite kort med logo, forenklet kartbeskrivelse og adresse gjerne på både engelsk og på thai. Med mindre du er lommekjent i strøket, er det en ting som er veldig kjekt å ha i lommen. Da er man sikker på at man alltid finner veien hjem uten problem, selv om du ikke skulle huske navnet på gaten eller hotellet, eller at thaiene ikke skjønner hva du sier fordi du uttaller hotell- eller gatenavet feil, eller at du ikke har strøm igjen på mobilen.

Passkopi

passkopiNår du har sjekket inn på hotellet, skaff deg et passkopi med en gang. Deretter legger du originalpasset hjemme på hotellet, gjerne i safen om du har. Passkopiet bør du alltid ha på deg og fungerer som gyldig legitimasjon nesten overalt. Se denne artikkelen for mer info om passkopi, hvorfor du bør skaffe deg et og hvor du får tak i det.

Verdisaker

safeDe fleste hoteller har safe. Her kan det være lurt å legge igjen verdisaker som kort, penger og pass. Det er ikke nødvendig å gå rundt med 50.000 baht til en hver tid med mindre man skal noe spesielt som koster så mye. Å legge verdisakene i safen kan være lurt selv om du ikke har fremmede på besøk. Kanskje finnes det en uærlig sjel blant vaskepersonalet eller andre ansatte. Kanskje glemmer du en gang å låse døren før du går ut. Kanskje får du innbrydd.

Det er likevel litt omdiskutert om safe er tryggere enn å gjemme verdisakene. Har man verdisakene i en safe, så vet iallefall potensielle tyver hvor sakene ligger. På nettet finnes det videoer som demonstrerer hvordan man kan cracke en safe. Kanskje er det ikke så vanskelig å løsne den og ta hele safen med seg. Og det kan jo også tenkes at noen ansatte har en ekstra universalnøkkel.

 

Dette innlegget ble opprinnelig lagt ut på Danimania. Oppdateringer vil bli gjort kun på denne siden.


(annonser2)

    0 0 votes
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments

    […] NB! Oppdatert versjon av dette innlegget finner du på Thaipost.no. […]

    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x