Munk på første klasse Det sitter to buddhistmun…


Steinar Kleven 12:37pm Dec 12
Munk på første klasse

Det sitter to buddhistmunker fremst i ventehallen på flyplassen, vi venter alle og har ventet lenge. Tiden for avgang er nær og munkene reiser seg, de skal først ombord, foran kvinner og barn og meg.

Jeg kommer ombord og der sitter de to, på første klasse i sine oransje kjortler. Den ene leser aviser og den andre har en laptop på knærne. Jeg finner min plass bakerst i flyet og setter meg med litt vemod. Intet offer eller en smule platonisk levevis over disse menn som ofrer sitt liv til Gud.
Det er ikke første gang jeg har sett dette i Thailand. En gang satt jeg å ventet på et lokalt sykehus, en munk prøvde hele tiden å snike i køen, men sykepleieren var ikke spesielt religiøs, han ble kontant avvist.
En gang stakk jeg hodet inn i huset ved et tempel hvor munkene levde. Der inne var det et salig rot av klær, mat og ting og en tv summet med thai popvideoer med lett påkledde unge piker.
Midt i Bangkok så jeg en munk som satt og telte penger, mange penger.

Midt oppe i dette er mange thaier svært religiøse og munkene respektert. De får mat og penger. De bygger stadig store og flotte gullforgylte templer for almisser de får fra rike, men mest fra fattige mennesker.

Buddhismen her er bare en slags religion,det er intet helvete og ingen himmel. Bare gode råd på veien gjennom livet som kan gi deg et liv etter døden, som reinkarnert menneske med utsikter for et godt liv. De tror på velsignelse og godhet. De velsigner de som de har kjær og prøver å leve et ærlig og godt liv.

Jeg tror ikke og gir ingen penger til geistlige, og kunne vel ha vært et bedre menneske.
Jeg vil ikke bli gjenfødt, jeg vil dø, helst uten innblanding fra spøkelser eller guder.Rune Lisether 12:48pm Dec 12
Det finnes himmel og helvete, men ikke en Gud. Kun Buddha som var sammenlignet med Kristendommen Jesus

Steinar Kleven 12:49pm Dec 12
Riktig Rune, som sagt jeg vet mer enn jeg skriver

Steinar Kleven 12:49pm Dec 12
har en historie om de tre– Muhamed – jesus og Buddha

Tor Inge Eriksen 12:58pm Dec 12
Helv…. Mara er inni oss. Ikke en fysisk plass. Ikke begynne med religion Steinar

Else Borge 1:00pm Dec 12
Amen

Per Henry Skålvik 1:27pm Dec 12
Flott beskrevet Steinar, det er jo betraktninger som jeg selv sitter med og ?

Rune Lisether 1:40pm Dec 12
Jeg vært munk en stund i Thailand, men det betyr ikke at jeg er enig i alt. Vi var senest i et tempel i Uthan Thani. Svigerfar skulle ordineres til munk i dag. Dette er et av de rikeste templene i Thailand og de bygger ut. nye bygninger hver gang jeg er der. Jeg nevnte det for kona i dag om denne pengebruken, når det finnes millioner av fattige i dette landet. Om det kanskje ikke var smartere måte å bruke pengene på. Hun fortalte at de hadde bygget en skole, men ut over det var hun til dels ening med meg – og dette har ingen ting med å respektere Thailand eller ikke

Jan Erik Gjertsen 2:12pm Dec 12
Du kom med en god beskrivelse av munkenes daglige liv og levevis. Det var jo ikke noe av dette som forundret meg, buddhismen er jo ikke helt lik kristendommen, så mye er fremendt for oss som bare har opplevd den.

Kjetil Hauge 4:34pm Dec 12
Dette er vel ikke noe nytt for oss som har vært her nede noen år, det er som hjemme, mennsker kommer i mange versjoner og har ulike hensikter. Slik jeg ser det så har også "munkevesnet" en funksjon ala nav i moderlandet. Jeg følger med på dine betraktninger Steinar (og smiler mye). Jeg synes å minnes at du skrev i den første historien at du hadde vært her i 3 mndr. Det kjøper jeg ikke, og det hele lukter litt av et sosialt eksperiment på dette forumet og av oss som har et tett forhold til Thailand.

Svein Øivind Dahlseng 4:44pm Dec 12
Tror alle thai farere burde lese seg litt mere opp på buddhismen, og se litt bedre etter hva som egentlig skjer og ikke bare ta sine egne slutninger etter erfaring fra kristendommen i hjemlandet.

Kjetil Hauge 4:49pm Dec 12
"alle" synes jeg blir et veldig stigmatiserende begrep, jeg er helt sikker på at det finnes "thai-farere" som har relativt god kunnskap om hva buddhismen står for som trosretning 🙂

Liv Åse Holten 5:15pm Dec 12
???

Svein Øivind Dahlseng 5:25pm Dec 12
Og bare så alle vet det, men munkene reiser gratis, og får sitte på første klasse dersom det er ledig, og som det ofte er.

Jan Pedersen 7:07pm Dec 12
Godt skrevet og du har helt rett.

Morten Karres 1:18am Dec 13
Er no mange munker , men det er nok bare ett fåtall du har sett. De fleste , vil nok si over 90 % er ok

Terje Long Noatt Leknes 1:36am Dec 13
Kritisere kongehus,buddisme og munker,politi og dem som styrer i Thailand er noe ikke jeg vil gjøre og legge det ut på nett.Bare det å trykke liker på sånt noe kan gi deg store problemer.✋

Morten Karres 1:47am Dec 13
Man skal respektere kongehuset , buddisme , munker , politi og dem som styrer Thailand. Det er regel nr 1. Vi er trossalt bare på besøk. Respekter også thaier som du treffer og ferdes med. Vi er jo på andre siden av jorden. Vær grei og du får grei tilbake.

Kjetil Hauge 4:22am Dec 13
Nå er vel korrupsjonen blitt noe bedre de siste årene, men de fleste av thaiene jeg kjenner respekterer i liten grad denne de også. Jeg forstår frykten for represalier, men det er fullt mulig å ta i bruk sitt norske "etiske kompass" og fortsatt ha æren i behold. Denne kritikken av offentlige ansatte og munker finnes også blant thaiene, men etiketten er anderledes en hos mange av oss nordmenn.

(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x