Hvor lenge skal eller kan man bli?

Hvor lenge du burde være og hvor lenge du har lov til å være, er to forskjellige spørsmål. Generelt kan man si at jo lengre du har tenkt å bli, jo mer komplisert blir det. Faktorer å ta hensyn til er dine planer med å dra, din familie- og arbeidssituasjon, budsjett, oppholdstillatelse (med eller uten visum) og forsikring.

Hvor lenge har jeg lov å bli?

Det viktigste av alt er oppholdstillatelse i landet, og det får du med et gyldig pass og evt. et visum. Thailandske myndigheter er lite glade i turister som oppholder seg ulovlig i landet. Ankommer du med fly, får du 30 dagers visumfritt oppholdstillatelse (visa exemption). Tidligere fikk man bare 15 dager om man ankom til lands, men etter oppdaterte regler, får man 30 dager også når man ankommer til lands. Etter nye regler kan man også ha maks to visa exemptions per år. Hvor strengt dette vil håndheves i praksis, gjenstår å se. Husk på at 30 dagers oppholdstillatelse er inklusivt ankomst og avreisedato. Så ankomst 25.mars og avreise 25. april er 32 dager. Siste lovlige oppholdsdato står i stempelet i passet ditt som du fikk når du ankom flyplassen. Om du ikke skal være lenger om gangen enn dette, trenger du ikke tenke på visum eller alternative løsninger.

Skal du være i landet over 30 dager, finnes det flere alternativer:

 • Visum. Skaff deg et visum, f.eks. turistvisum. Med et turistvisum kan du oppholde deg totalt 180 dager i landet. For mer informasjon om visumtyper og visumkrav, se Thaiambassaden i Oslos nettsider.
 • Visum excemption extension. Du kan forlenge ditt visumfrie opphold på immigration office med nye 30 dager.
 • Border run. Krysse grensen, f.eks. besøke Laos eller Kambodsja. Når du kommer tilbake får du henholdvsvis 30 eller 15 nye dagers visumfrie oppholdsdager, avhengig av om du ankommer med fly eller til lands.
 • Overstay. Dette går ut på at man oppholder seg i landet utover lovlig oppholdstid, for deretter å gjøre opp for seg ved å betale 500 baht i bot per ekstra dag man har vært over tiden. Overstay frarådes. Les mer om overstay og hvorfor du bør unngå det.
 • Det finnes muligheter for å bli lengre enn 90 dager, men om det er aktuelt for deg å bli så lenge, så er du sannsynligvis allerede godt kjent med landet og regler. Isåfall leser du deg heller opp på Thaiambassadens nettsider.

Noe som også kan være greit å vite om er at du mister ditt medlemskapet i folketrygden dersom du oppholder deg i utlandet i mer enn 6 måneder hvert år i 2 eller flere påfølgende år.

Hvor lenge bør jeg bli?

Dette er selvfølgelig et høyst individuelt spørsmål. Det selvfølgelig an på en mengde faktorer. Hvor lenge har du tid, penger og mulighet til å ta ferie? Hvor godt kommer du til å trives? Hvor fort får du hjemlengsel? Som nordmenn kan du være i Thailand uten visum, extension eller border run opptil 30 dager. Så derfor ville jeg anbefalt ikke mer enn 30 dager første gang iallefall. De fleste som reiser til Thailand liker seg godt, men noen liker seg ikke der, og det kan være mange grunner til det. Det kommer nok litt av på hvor i landet man reiser til, forventninger og opplevelser. Uansett er rett og slett ikke et land for hvem som helst. Derfor kan 30 dager kanskje bli litt i lengste laget når man reiser der for første gang. Det kan også være at man forelsker seg i landet og blir umiddelbart bitt av Asiabasillen, og da kan 2 uker være altfor kort. Selv synes jeg 2-3 uker er passe for en debut tur til Thailand. Det er ikke så lenge at man risikerer hjemlengsel og samtidig kan man få sett og gjort en hel masse på den tiden. Uansett hvor lenge man blir er det alltid mer å se og gjøre, men det kan man isåfall ha til gode til neste gang. Selv var jeg 3 uker begge mine to første turer. For min del kommer den siste dagen alltid for brått på uansett hvor ofte og hvor lenge jeg har vært der.

 

Bildet er av et klokketårn i Pattani.


(annonser2)

Forberedelser til Thailandsturen

Før du reiser til Thailand er det noen ting som kan være kjekt å huske på, og noen ting som er veldig viktig å huske på. Uansett om du aldri har vært i Thailand før eller har vært der mange ganger, kan du sikkert plukke opp et tips eller to her. Artikkelen vil bli oppdatert etterhvert. […]

Mer...
  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments