E-sigaretter

Det er ingen thailandsk lov som forbyr e-sigaretter, og det er ingen klare regler rundt det heller.

Til tross for det er både import, kjøp, salg og bruk straffbart. Ved import og salg er strafferammen opp til 10 år bak murene og opp til 1 million THB bot. Ved kjøp, bruk eller gi vekk, er strafferammen opp til 5 års fengsel og en en bot på fire ganger av verdien eller opp til 500.000 THB. Enkelte har allerede fått smake på konsekvensene, og blitt truet med fengsel i opp til 5 år og en bot på 500.00 THB, mens alt utstyret har blitt konfiskert. Angivelig har andre fått baile for for 150.000, 50.000, 10.000 THB eller noe mellom. Andre har vært mer heldige og ikke fått andre konsekvenser enn at utstyret ble konfiskert.

Så hvorfor er det egentlig forbudt? På grunn av avgiftsregler eller helsegrunner?

Sirirat said that while there is actually no law forbidding the possession of E-cigarettes they fall into a category of goods that have not had tax levied on them and their possession therefore is illegal. Offenders could face five years jail or a fine of four times the value of the goods or both jail and fine

Denne loven har vært i kraft siden 27. desember 2014. Fra ThaiVisa-forumet, original kilde fra Daily News (th). Altså ser det ut som det har med avgiftsordninger å gjøre da e-sigaretter faller i en kategori som ikke blir beskattet i Thailand.

Men ifølge Ministry of Commerce Vol131 Special Section 268 (desember 2014), NNT (februar 2016), en artikkel fra Samui Times (ukjent dato) og en annen fra Thai PBS (oktober 2014), blir forbudet mot e-sigaretter begrunnet med helsefare.

Gjelder forbudet kun import og eksport, eller også besittelse for personlig bruk?

Ifølge artikkelen fra ThaiPBS (oktober 2014) er besittelse ok, mens forbudet gjelder import og salg. Men Daily News (juni 2016) og Tollvesenet i Bangkok (august 2016) oppgir at også besittelse er forbudt. Andre steder er det kun import som eksplisitt blir nevnt, som Ministry of Commerce Vol131 Special Section 268 (desember 2014). I en artikkel fra NNT (februar 2016), er e-sigaretter på listen over 8 ting som er forbudt å både ta inn og ut av landet. Andre ting på listen er bl.a. elefantprodukter, Buddhapynt og koffein. Uansett hva loven måtte si, har som nevnt også vapere havnet i trøbbel.

Ettersom e-sigaretter er relativt nytt i landet, vil lover og regler omkring e-sigaretter antakelig bli justert etterhvert og forhåpentligvis også bli klarere og tydeligere. I en nyere artikkel fra Bangkok Post (oktober 2016), er forslaget om legalisering fremdels under høring. Om du er interessert i flere detaljer og fortløpende informasjon om temaet, så kan du sjekke ut dette nettstedet hvor vaping/damping i Thailand blir daglig diskutert opp og ned i mente.

Uansett er bruk av e-sigarett relativt utbredt av både thaier og utlendinger, og de aller færreste som har tatt med seg eller brukt e-sigaretter i landet har havnet i knipe. Det finnes også steder der det selges, både fysiske steder og på nettet. Så dette er nok ikke en stor prioriteringssak for myndighetene. Så selv om alle som importerer, selger, bruker eller oppbevarer e-sigaretter i teorien inngår en risiko for seg selv, er det i praksis liten sjanse for at de vil få problemer. Teori og praksis i Thailand er ofte to forskjellige ting. Om du velger å trosse Thailands forbud, er et råd ved innførsel å demontere utstyret og oppbevare bitene hver for seg selv i håndbagasjen, ikke i innsjekket bagasje. Vær diskré med det og la være å dampe eller vape hvor tobakksrøyking er forbudt.

 


Tobakk, alkohol og narkotika

Her handler om det tobakk, sigarettet, shisha, hookah, alkohol, snus og e-sigarettet. Narkotika kommer senere.

Mer...
  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments