Den liggende buddha i Wat Pho

Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn

Den 46 meter lange liggende buddha er en av de mest kjente Buddha-statuene i Thailand, en man ofte ser på turistbilder og reiseprogrammer fra Bangkok. Tempelet denne buddhaen ligger og hviler seg i, heter Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn (วัดพระเชตุพนวิมลมังคลารามราชวรมหาวิหาร), bedre kjent som Wat Pho (วัดโพธิ์) og tidligere, dvs. før 1801, kjent som Wat Photaram (วัดโพธาราม). Tempelet er et theravada buddhistist tempelkompleks og stammer fra det 16. århundre som er før Bangkok ble erklært hovedstad av Kong Rama I. Navnet Wat Pho refererer til klosteret til Bodhi-treet (ต้นโพธิ์) i Bodh Gaya i India, hvor Guatama Buddha skal ha blitt opplyst etter å ha meditert sammenhengende i syv dager.

bodhi

Wat Pho er et tempelkompleks ettersom det omtrent er som en park med mange glittrende og dekorerte figurer og kapeller man kan gå inn i, fotografere eller meditere i. En liggende buddha (Reclining Buddha eller พระพุทธไสยาสน์) representerer Guatama Buddha under hans siste lidelser før han skulle entré parinirvana – sin endelige død. En person som har oppnådd nirvana (opplysthet) i løpet av sitt liv, sies nemlig å bli frigjort fra sine karmiske gjenfødsler ved sin død.

Wat Pho er også det tidligste offentlige senteret for utdannelse i Thailand og regnes derfor for landets første offentlige universitet. Her finnes fremdeles en skole for thaimedisin og thaimassasje. Stedet er kjent som opphavsstedet for thaimassasje, som fremdeles blir lært bort og utført der. En time med fot- eller thaimassasje koster 420 THB noe som er dobbel pris i forhold til mange andre massasjesalonger. Spørsmålet om kvaliteten på massasjen er dobbelt så god som andre steder, har jeg enda til gode å finne ut av.

Da vi var der, ble det på et område gjort klart til Loy Krathong, en årlig tradisjonell thaifestival som skulle holdes om et par uker fremover i tid. Det ble spillt levende musikk, og en del thaier var utkledd i tradisjonell thaibunad. Bildene av trærne her var et forsøk på å ta bilde av noen av ekkorne i trærne.

For å komme hit, tok vi en gammel shabby lokal rutebuss som kjørte hele veien fra Sukhumvit road midt i Bangkok sentrum og opp til Wat Pho for noen småpenger. Planen var å også gå i Grand Palace, et annet kjent tempel rett i nærheten, men det holdt da allerede på å stenge da vi ankom en gang på ettermiddagen. Wat Pho er åpent daglig fra 08.00 – 18.30 og ligger i Sanam Chai road og Maharaj road i Pranakorn distrikt, Bangkok. Inngang kostet 100 baht for utlendinger, og da var en liten flaske vann inkludert. Ifølge nettstedet, skulle prisen “bli justert” til 200 baht/person fra og med 1. januar 2015, men det kostet fremdeles 100 baht da vi var der i november samme år.

Nettsted http://www.watpho.com/

 


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] I dette tempelet befant den store buddhafiguren seg i liggestilling, akkurat som på det kjente Wat Pho-tempelet i Bangkok. Les det innlegget for forklaring om hva en liggende, hvilende eller sovende buddhafigur […]