Det viktigste tempelet i hele Chonburi

Wat Yansangwararam

Tempelet med det klingende navnet Wat Yansangwararam Woramahawihan (วัดญาณสังวรารามวรมหาวิหาร), eller bare Wat Yan (วัดญาณฯ) – Yantempelet, er det aller viktigste tempelet i hele Chonburi provins. Og de som er kjent, vet at det finnes mange templer i Chonburi. Tempelet er i moderne indisk stil og ble bygget i 1976 til ære for Supreme Buddhist Patriarch Somdet Phra Yannasangwon. Yannasangwon var den 19. supreme patriarken i Thailand, som vil si landets øverste buddhistiske leder. Han døde i år 2013 like etter han hadde fyllt 100 år.

Det lange vanskelige navnet kan deles inn i tre. Wat (วัด) betyr tempel. Yannasangwararam (ญาณสังวราราม) refererer til den nevnte patriarken, mens Woramahawihan (วรมหาวิหาร) referer til at det er et kongelig tempel. Et kongelig tempel er et tempel som har blitt bygget eller renovert av en konge, en kongelig eller en slektning. Det finnes over 40.000 templer i Thailand, men bare rundt 300 er kongelige templer. Disse er delt inn i tre klasser, pluss en spesialklasse. Ikke nok med at Yantempelet er et kongelig tempel, men det er et kongelig tempel av første klasse, noe som vil si at det er bygget og/eller renovert av kongen selv. Det er også det eneste kongelige tempelet i hele Chonburi provins.

Yantempelet ligger i en 146 dekar stor flott hage, bestående av templer, paviljonger, en innsjø, fontener, statuer og ikke minst munker. Statuene inkluderer skulpturer av bl.a. kong Rama VII (1893-1941) og dronning Rambhai Barni (1904-1894), andre prominente folk, en stor elefant og andre dyr og fabeldyr. Ved innsjøen befinner det seg syv skrin eller paviljonger, hver utformet i stil fra forskjellige nasjoner eller regioner; lannathai (fra Nord-Thailand), sentralthai, singapore-kinesisk, kinesisk-thai, indisk, japansk og sveitsisk. Hagen er hjem til mange buddhistiske relikvier, inkludert en replika av Buddhas fotspor om man følger de 288 trappene opp den khmer-stiliserte paviljongen Phra Maha Mondop. Dessverre er det fotoforbud der, i likhet med mange andre aller helligste rom og ting i buddhistiske templer.

(Artikkel fortsetter under bildene)

Det er lurt å dra litt tidlig, da det er mye å se på og mye å ta fine bilder av. Jeg ble kastet ut fra Yantempelet ca. kvart på seks. Hagen derimot stenger ikke, men det blir fort mørkt etter det. Ifølge et par andre nettsteder at det er 50 baht i inngangspris, men ingen steder ble vi spurt om inngangspenger da vi var der. Det finnes også åpne meditasjonstimer her for de som er interessert i det fra kl 6 om morningen til 18 på kvelden. Som ved alle templer, forventes det at man kler seg anstendig.

Wat Yan ligger i Soi Wat Yansangwararam, Huay Yai, 20 km. sør for Pattaya. Man kan enkelt komme dit med baht buss. Ta en hvit baht buss fra Sukhumvit road mot Sattahip. Hopp av ved Soi Wat Yansangwararam, vis-a-vis Soi Najomtien 38. Det er ca. 8 km fra krysset til tempelet. Helt i begynnelsen av soien er det et skur for motorsykkeltaxi og en prisliste over strekninger. Prisen er 50 baht per person. Er det ingen i taxi-skuret, så ring et av numrene som er hengt opp der.

 

 


(annonser2)

Tempelet i Chonburi

Litt av tempelet i Chonburi (Pattaya etc.). Kommer mer.

Mer...

Ting å gjøre i Pattaya

Ingen andre steder i Thailand skaper så stor debatt som akkurat Pattaya. Noen elsker byen, andre hater den. Og mange har sterke meninger om byen uansett om de har vært der eller ei. Byens rykte er selvfølgelig ikke ufortjent, for det kryr av barer, fyll og prostitusjon av alle tre kjønn. Stranden er kjent for å være […]

Mer...
  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments