Visste du dette om boardingkortet?

Et boarding pass, boardingkort eller ombordstigningskort blir utstedt av flyselskapet ved innsjekk og må fremvises før ombordstigning. Boardingkort finnes både som papirlapp og som elektronisk billett via mobilen.

Pass på boarding-kortet!

Boardingkortet bør du ikke bare ta vare på til du har kommet inn på flyet, men også etterpå. Du bør heller aldri vise vise det frem, f.eks. legge det ut på sosiale medier, hverken før eller etter turen. Det er tydeligvis populært å legge ut boarding passet sitt på sosiale medier som f.eks. med hashtag #boardingpass på Instagram. Ikke gjør det!

Dersom boardingkortet ditt havner i feile hender, vil vedkommende kunne få tilgang til mye informasjon om deg og turen din. Fullt navn, hvor du skal fra og til, dato og tid for reisen, flynummer, klasse og setenummer står allerede i klar tekst på boardingkortet. Men på boardingkort er det også en strekkkode (2-dimensjonell BCBP PDF417) som scannes før man entrér flyet. Med en enkel kodescanner kan hvem som helst få tilgang til profilen din og dermed f.eks. avbestille turen din, booke om, endre på setenummeret, få tilgang til reisehistorikken, bonuspoengene, dine fremtidige reiseplaner og booke nye flybilletter i ditt navn. Pass derfor på å destruer boardingkortet etter du er ferdig med det.

Uten et boardingkort får du dessuten ikke kjøpt kvoten din på Taxfree hjemme i Norge.

Hvorfor må man vise boardingkort på Taxfree?

Når man handler kvoten sin på Taxfree-butikkene på flyplassen i Norge, enten om det er på vei til eller fra utlandet, så blir man spurt om å vise frem boardingkortet. Grunnen til det er at man må kunne dokumentere at man er på utlandstur og har rett til å handle kvote. De som har satt denne bestemmelsen er Tollvesenet, og ikke taxfree-butikkene. Både papir- og ebillett er gyldig. Når du viser frem boadingkortet ditt og handler kvoten din, blir ingenting registrert. Det blir kontrollert at du ikke handler over kvoten, men det blir ikke kontrollert om du handler flere ganger. Så at ditt totale kjøp ikke overstiger den lovlige kvoten er ditt eget ansvar.

Om du derimot blir spurt etter boardingkort når du handler på en hvilken som helst Duty Free butikk på en flyplass innenfor EU, så handler det om at butikkene (ikke du!) skal slippe å betale moms. Men i disse tilfelle er det ikke lovpålagt å vise frem boardingkort.

Ellers kan det være greit å vite at tobakk og alkohol får man mye billigere i Thailand enn på taxfree på flyplassene i Norge.

Boardingkort som er merket “mistenkelig passasjer”

Dersom ditt boardingkort er merket med bokstavene “SSSS”, er du utkåret som en suspekt person som må sjekkes ekstra grundig. Akronymet SSSS står for Secondary Security Screening Selection og er utarbeidet av amerikanske Transportation Security Administration (TSA). Dersom ditt boardingkort blir merket med SSSS, kan du kan ikke printe ut boardingkortet hjemme, og du må sjekke inn ved skranken hvor ytterligere bekreftelse vil bli foretatt. Du vil måtte gå gjennom en mengde med kontroller. Både du og bagasjen din vil bli sjekket ekstra nøye ved sikkerhetsportene, du vil bli sjekket manuelt og stilt ekstra mange spørsmål.

TSA holder tett om hvordan de velger ut passasjerer. Men noen kriterier for å bli SSSS-merket sies å være:

 • Du reiser med enveis-billett.
 • Du booket den like før avgang.
 • Du har betalt kontant.
 • Du har ikke betalt for visum før reisen.
 • Du har endret på billetten din like før avgang.
 • Du skal innom flere land iløpet av kort tid.
 • Du ble tilfeldig trukket.

Les denne artikkelen på TV2 om noen eksempler fra noen SSSS-passasjerer.


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments