Tigertempelet kan bli ryddet for tigere

IMG_4450

Hvor mange tigere er det egentlig i Tigertempelet? Ingen vet. Det er tigere ingen kan gjøre rede for, og det kan i verste fall bety kroken på døra for et av verdens mest omdiskuterte dyreattraksjoner.

Det var før jul at Tigertempelets egen veterinær antydet at det var noe galt fundamentalt galt med antallet tigere i Tigertempelet i Kanchanaburi vest for Bangkok og omlag 30 mil nordvest for turistdestinasjonen Hua Hin. I følge Tigertempelet skulle det være 143 tigere i tempelet. I følge veterinæren hadde det vært 147 tigere, men at bare 143 var merket. Dermed antydet han ulovlig salg av i alle fall fire tigere. Tigere omsettes for omlag en million kroner stykket, og veterinæren mente dette var penger enkelte ansatte i tempelet trolig hadde puttet i egen lomme.

Veterinæren sa umiddelbart opp sin stilling etter at han kom med påstandene. Myndighetene kunne ikke la påstandene ligge, også fordi de formelle eierne av tempelet og tigerne er Wildlife Conservation departement, altså den thailandske staten. Etter påstandene fremsatte departementet påstander om at de kom til å tømme hele tempelet for tigere. de siste årene har det vært fremmet en rekke påstander om dyremishandling, påstander som deretter er tilbakevist. mange dyrevernere mener dessuten at det bare er et tidsspørsmål før en eller annen stakkars turist kommer til å bli livstruende skadet av en tiger som går mer eller mindre løs. Dette er også noe myndighetene for enhver pris vil unngå.

Departementet dementerte sin egen påstand etter få dager. Det kom likevel ikke til å fjerne tigerne, hevdet de. I stedet gjennomføre myndighetene en razzia sist uke der en forsøkte å telle alle tigere i tempelet, men det var så mange turister der at tigerne var umulig å telle. Dessuten ble tellingen forstyrret av et skybrudd, og i følge inspektørene ble tellingen sabotert av enkelte ansatte ved tempelet og tempelets abbed.

Hva som nå skjer med tigerne, er bare spekulasjoner. For få dager siden uttalte en av lederne i Tigertempelets stiftelse, som i det daglig driver tempelet, at det vil få store konsekvenser for provinsen Kanchanaburi og hele Thailand hvis tempelet ryddes for tigere. Et helt lokalsamfunn tjener på tempelet. Mye tyder på at Tigertempelet derfor også denne gangen greier å ri av stormen.

Selv har jeg vært på besøk i Tigertempelet flere ganger, et surrealistisk stedet der folk og tigere lever side om side. Første gangen var i 2008, og det er blitt en merkbar forskjell fra den gangen: Munkene har trukket seg mer tilbake. Det er nesten ikke en buddhistmunk å se.

In the world of tigers are girls crazy and boys lazy. It’s as simple as that.

Siden 2008 er stedet også blitt forandret på andre måter. Sikkerheten er bedret. En kommer ikke lenger like tett på tigrene. Tigrene holdes også mer adskilt fra turister. Likevel er noe av det vi kan oppleve i Tigertempelet på grensen av det vi kan kalle lite respektfullt. Når turister står med stenger med plastposer for å piske til live dovne og trøtte tigre, eksempelvis, så fikk i hvert fall undertegnede en vond smak i munnen.

Uansett er det en fantastisk opplevelse å oppleve tigre på denne måten, i et slags kompaniskap med mennesker. Hvordan det er mulig? En liten hemmelighet fikk vi fra en dyrepasser som visket oss i øret: «Du ser nesten ikke jente-tigre her. Du ser nesten bare guttetigre. I hovedsak er de rolige og harmoniske så lenge de er mette og har det de trenger. In the world of tigers are girls crazy and boys lazy. It’s as simple as that.

IMG_4445IMG_4431IMG_4430IMG_4450IMG_4461IMG_4465


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments