Nav- Nav international-Skatteetaten-Frivillig medl…


Arild Sørheim 5:55pm Nov 3
Nav- Nav international-Skatteetaten-Frivillig medlemskap folketrygden (Kildeskatt ??)… Noen som vet hvilken ende vi skal starte i før flytting til Thailand? Eventuelt hvem skal kontaktes først?

Øystein Konglevoll 6:04pm Nov 3
Begynn med NAV. Og så kan du håpe på at det ikke er en Truls Fyhn m….o som svarer deg. Du vet vel om de ansatte i NAV som er Lars Fause m..er. Og har like mye ansvar for sine egen adferd, som et barn

Gaute Melby 7:54pm Nov 3
Hvis jeg skulle flytte så ville jeg først logget inn på "min side" på www.nav.no (hvis du mottar uføretrygd eller pensjon).
Tror dette er bedre enn å ta direkte kontakt med sitt lokake Nav kontor, der kunnskapen (eller mangel på kunnskap) om saker som ikke er helt dagligdags kan være av varierende grad.
Da får du også skriftlig (som dokumentasjon) både din henvendelse og deres svar (ta vare på alt), slik at man unngår misforståelser.

Der ville jeg stilt spørsmål skriftlig (og krevd skriftlig svar), ikke nøyd meg med en telefonsamtale (selv om de av og til prøver å ringe deg opp selv om du krever skriftlig svar), som ikke kan bevise hva som ble sagt i ettertid.

Jeg ville sakt at jeg ønsker å flytte å vil ha det skriftlig fra Nav at jeg oppfyller folketrygdlovens krav for å beholde hele pensjonen eller trygden, uten avkortning, ved flytting til Thailand.

Husk at frivillig medlemskap i folketrygden er som navnet sier frivillig og koster litt.
Du må selv sette seg godt inn i om dette er noe du tror du er tjent med eller ikke, eller om du er bedre tjent med en privat helseforsikring i landet du skal bo.

Ikke la deg "overtale" av en saksbehandler i Nav, som kanskje er i den "villfarelsen" når det gjelder folketrygdloven at han/ hun kanskje påstår at dette "må" du ha, det stemmer ikke.
Denne avgjørelsen er din alene, men sett deg VELDIG godt inn i hva frivillig medlemskap i folketrygden innebærer.
Vurder deretter hva som er best akkurat for deg i din situasjon når det gjelder helse, økonomi, om du har mulighet til å bo hos noen i Norge hvis du må til langvarig behandling i Norge, om du har familie i Thailand som må være der mens du er på sykehus i Norge, om du har tidligere helseplager som ikke dekkes hvis du kjøper privat helseforsikring eller gjør den veldig dyr osv.
Det er veldig mange ting du må vurdere, å det må du gjøre selv.
Det beste er selvfølgelig å ha råd til å ha både frivillig medlemskap i folketrygden og en privat helseforsikring.

Hvis jeg fikk skriftlig "klarsignal" fra Nav, ville jeg tatt kontakt med skatteetaten via e-post for å ha det skriftlig.

Husk at du får i utgangspunktet ikke kildeskatt fordi om du melder flytting til utlandet til skatteetaten/ folkeregisteret.
Du har også etter loven plikt til å melde i fra til skatteetaten hvis du skal være i utlandet mere enn 6mnd. slik at de avgjør hvor du skal stå som bosatt i folkeregisteret.

Det å stå med adresse i utlandet er ikke det samme som å være skattemessig emigrert (da får du kildeskatt).
Ellers så fortsetter du i utgangspunktet å skatte på vanlig måte (som før du flyttet fra Norge).

Når du har bodd ca.183 dager i Thailand kan du også benytte deg av skatteavtalen mellom Norge og Thailand, for å redusere utgiftene til skatt.

Du finner mye lesestoff rundt flytting, når du KAN få kildeskatt (hvis du ønsker det) og skatteavtalen mellom Norge og Thailand på www.skatteetaten.no


Arild Sørheim 8:03pm Nov 3
Ok.tusen takk for hjelpen

Gaute Melby 8:25pm Nov 3
Nav internasjonal/Nav utland er vel i grunnen bare navnet på avdelingen i Nav som har ansvar for de som har rettigheter gjennom Nav, men som er bosatt i utlandet.
Trenger vel heller ikke å ha frivillig medlemskap i folketrygden for å være "underlagt " den avdelingen, selv om mange sikkert vil hevde det.

Arild Sørheim 8:32pm Nov 3
Ok.Har du vært igjennom hele (suppa) før,eller bor du i Thailand fast?

Gaute Melby 8:39pm Nov 3
Nei, bare lest meg til og plukket opp litt her og der…
Bare interessert i å lære (lærerikt å kunne ta en "debatt" med andre som ikke er helt enig med meg selv 😉 ), så ikke ta dette som en "fasit", men slik ville jeg gjort det.
Mange som tar "snarveier" uten å sjekke hva lover og regler faktisk krever.
Det går sikkert bra det også i 95 % av tilfellene.
Alle får gjøre som de vil, men det kan skape problemer en eller annen gang i fremtiden, men slik er det vel med alt her i livet 🙂

Har ingen planer om å flytte fra Norge.


Olav Aakernes Smith 11:31pm Nov 3
1 a). Har du trygd bør du få en eksportvurdering (lovpålagt) av den og 1 b). søke om frivilligmedlemskap (anbefales) (Nav). 2. Du er pliktig til å melde flytting (lovpaalagt), det kan gi noen skattemessige konsevenser for i hovedsak pensjonister, men blir en tatt senere…blir det verre. 3. Du kan flytte uten at du gjør noe skattemessig, bare fortsett som idag og hold deg til hovedregelen, du kan benytte deg av skatteavtalen mellom Norge og Thailand fra DAG 1 (eneste krav er opphold over 180 dgr i prinsippet) og spare mye skatt ved å levere selvangivelse til Thailand også og redusere skattbar Navytelse i Norge. Det er pliktig å skatte til Thailand om du tar residence her over 180 dgr. pr. år for det du overfører av inntekt fra andre land. (ihht. thailandsk skattelov, revenue.dep.th). Litt om Kildeskatten, den er noe som må kreves, ikke noe en får, men først bør du forstå hva kildeskatt er og hvordan du krever den og fordeler og ulemper med den. Vi som flytter ut idag trenger ikke tenke på den i det hele tatt. Kildeskatt (skatteemigrasjon) er normalt kun aktuelt hvis en har stor formue, så lenge kildeskatten er der vel og merke. Da kan det lønne seg (som regel). Bankkoto/bok må du ha for å registrere deg som skatteyter til Thailand. Alle store banker (hovedkontor) kan skatteloven her og dermed er det bare å si at en skal levere selvangivelse hit og så får en konto uten flere spm. Det har man faktisk krav på.

(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments