Litt om klassesystemet og familiene i Thailand og …


Eirik Johannesen 4:52am Apr 30
Litt om klassesystemet og familiene i Thailand og hvorfor mange farlanger ikke klarer å integrere seg på landsbygda.

(Dette blir litt generalisert, men siden Thailand er så stort så blir det vanskelig å ikke generalisere, dette er også kun basert på mine erfaringer gjennom 30 år i Thailand og det jeg har lest og studert om Thailand.)

Jeg var en tur på Amphø i går, der kom det en utlending så klart i shorts og Singha singlet, (fikk ikke tak i nasjonaliteten hans) Kona hans var tydelig fra lavklassen lo-so, hun ville sitte å vente til noen kom å spurte hva de ville som er helt vanlig for lavklassen å gjøre, dette hadde ikke utlendingen noen som helst planer om å gjøre, han turet rett bort til disken og forlangte å snakke med sjefen, det ble mye styr og sjefen kom, utlendingen forklarer i shorts å singha singlet at han vil ha nytt ID kort til kona og de har dårlig tid for de skal reise til Pattaya. Sjefen henvender seg til hans kone med ett smil, se til helvete å få denne bøffelen du har dratt med deg inn hit ut herfra nå, kom tilbake alene uten bøffelen i morgen. Hun snur seg til farlangen og sier pent til han at så klart de til skal ordne dette med engang darling, jeg kan bare hente kortet i morgen så er det ferdig.

Thaier konfronterer aldri noen ansikt til ansikt, selv når de er på jobb og det er en som skiller seg ut og gjør en dårlig jobb eller er lat vil de aldri konfrontere han, de vil kun snakke bak ryggen på han, om en Thai konfronterer deg ja da er det alvorlig, stadig vekk ser jeg Thaier konfronterer farlanger for farlangen skjønner ikke kulturen og lar Thaiene miste ansikt gang på gang, så når en Thai har mistet ansikt pga. deg ja da er han faktisk i stand til å drepe deg. Så når en Thai konfronterer deg så er det best å ikke si noenting og bare gå vekk, men det klarer jo sjeldent farlangen, og da ender du opp med ikke bare han misliker deg, men hele landsbyen, de smiler når de ser deg, men alle prater dritt om deg bak din rygg.

Klasseskillet er i nyere tid blitt litt endret da det har kommet en ny middelklasse i Thailand, Før var det bare HI-SO (hyøklasse)og LO-SO (lavklasse) de definerte hverandre utfra. Thaier blir lært opp fra barnsben av hvilken klasse de er i, i og med at de har fått dette inn med morsmelken så vet de nøyaktig hvilken plass de har når de er ute på tur, og dette med klasseskille er blodig alvor i Thailand, HI-SO forakter LO-SO klassen og behandler dem deretter, LO-SO klassen er livredde for HI-SO klassen og kryper for dem. Derfor er det utrolig vanskelig for en jente fra lavklassen som finner seg en farlang som ikke sjønner fletta av dette klassesystemet, hun kommer i mange problemstillinger her.

Når en farlang kommer inn i en Landsby så er det nesten umulig å vite hvordan Thaiene tar deg i mot, om du tvinger på dem din kultur med likestilling og alle er like holdningen så blir du fort satt utenfor for da er det ingen som tør å forholde seg til deg, de trekker seg unna, mest sannsynlig har du giftet deg inn i en familie av de fattigste i landsbyen som blir sett ned på av andre, og det er ikke sånn at med engang farlangen kommer så er de løftet ut av dette systemet og rett inn i HI-SO klubben, det kommer aldri til å skje. De rike i landsbyen vil snuse rundt dere for å finne en måte å tjene penger på, mens de fattige vil se på deg som en allien som strør rundt seg med penger og håper at det drypper litt på dem også.

Vennskap i Thailand foregår også på en litt annen måte enn i Norge, de inngår ofte ett nyttevennskap der de drar fordeler av hverandre siden det ikke er noe velferdssystem, og da sier vi farlanger at de kjøper seg venner, og det er forsåvidt riktig, de trenger en god venn/partner og da begynner de å kjøpe seg inn hos den personen for å få ett fruktbart vennskap som kan gi dem fordeler i form av rishøsting osv.

Familiene er det sterkeste hos Thaiene der mor er den virkelige sjefen, mens far bare blir puttet foran som en gallionsfigur, det er mor som bestemmer og hun styrer økonomien, i en stor familie ser lillebror opp til storebror og lillesøster ser opp til storesøster og storebror, de knytter så sterke bånd gjennom oppveksten som ofte består kun av skremsler og litt trusler, ungene får i mange tilfeller utgitt roller for sine liv etterhvert som de vokser opp, da ser man hva de har blitt flinke til, ofte er det kun ett av barna som blir plukket ut til høyere utdannelse, og dette barnet blir da ansvarlig for de andre i familien da foreldrene blir gamle. Mor i familien styrer jentene mye mer enn guttene og hun styrer med jernhånd, jentene vil adlyde sin mor blindt selv etter at hun er gift, Thaigutter har enorm respekt for sin svigermor, alt de jobber for gir de som oftes til svigermor, og siden di er oppdratt til å gi så gir de med glede, det er ingenting som er større for en Thaigutt når han gir lønningen sin til sviegermor og kona, da blir han virkelig sett opp till, og til gjengjeld så legger hele familien til rette for at denne ektemannen blir tatt godt vare på, på alle mulige måter, dette er harmonien i en Thaifamile kort fortalt.

Jeg skulle gjerne godt mer i dybden på dette, men som alle andre må jeg adlyde kona som vil til Muktdahaen og handle. Så jeg kommer tilbake med litt mer dybde i det som folk lurer på og hva som opptar folk flest. Jeg er dritt lei av visumtråder og flytråder så jeg sporer litt tilbake på Thaikultur som mange er opptatt av. 🙂


Egil Strømsvåg 5:05am Apr 30
takk for et informativt og interessant innlegg..men med landsbygden.. mener du dette på generell grunnlag over hele Thailand..eller i bestemt geografisk områder av Thailand?

Bjørn Arild Michelsen 5:05am Apr 30
Meget inntresang lesing Eirik ,sikkert mange som ikke viste noe om dette,innkludert meg.

Richard Rasmussen 5:05am Apr 30
Her har Eirik servert oss utmerkede betraktninger bygget på hans lange fartstid her. Som bofast,..og med vilje til å reflektere,..og ikke minst,..i første rekke observere,..fremfor å strene storsnutet frem i ett og alt,..er der sjanse for de fleste til å snappe en del av de samme beskrevne elementer. Takk Eirik.

Jan-Erik Johnsen 5:09am Apr 30
Meget bra Eirik dette må være noe av det beste som er skrevet på forumet.


Steinar Jenssen 5:16am Apr 30
så enig med mesteparten her,vis respekt for den vanlige Thai,da kommer man langt.

Trond Erik Fredriksen 5:28am Apr 30
Flott skrevet Eirik. Takket hvere kona og eget bondevett samt hjelp fra skolen og legene i landsbyen til kona har jeg sluppet det der som du skriver i starten av innlegget ditt, og ellers har jeg nok hvert veldig heldig med landsby. Har mottat MYE hjelp for a tillegge meg folkets oppforsel ved besok pa Ampur eller andre kontorer og instangser. Holder meg bestandig i bakgrunnen til kona eller den vi ma snakke med tilltaler meg, hilser pent og innen kort tid er det vi vill ha gjort ferdig. En gang har det blitt papekt att jeg gjorde noe "galt" og det var da vi skulle melde flytting fra landsbyen og inn til ny adresse i Muang RoiEt. Gar pa Ampur i skjorte og shorts, i landsbyens Tambon ikke noe problem heller ikke i Ampuret til landsbyen, men i by Ampur var det tydlig at jeg hadde trakket i baret, kona sa at det ble papeket at jeg ikke var riktig kledd og at hun heller ikke hadde tenkt pa dette da vi var vant til at dette gikk bra "hjemme". Bare en ting a gjore : Gikk frem til sjefen og ba om unskyldning for at jeg hadde brutt kleskoden og forklarte hvorfor og at neste gang vi kom ville dette hvere rettet opp. Stort smil og tommel opp og papirene var ferdig pa rekord tid. Vis at du er villig til a lere og tar til deg kritikk nar du gjor feil og du skal se at Thaiene er gla for at du vil lere og gjore som dem.

Wilhelm Hetland 5:29am Apr 30
Veldig bra oppsummert Eirik?

Arvid Tåkeheimen 5:31am Apr 30
Samsvarer mye med hvordan jeg også opplever livet på landsbygden

Johnny Kåre Haugbråten 5:35am Apr 30
Veldig bra skrevet og forklart. Håper en del tar dette til seg, så blir det nok triveligere for alle parter?

Johnny Dahl 5:50am Apr 30
Godt innlegg, og vel formulert av Eirik. Ingen tvil om at han kjenner landet meget godt ? Vil bare tilføye dette med hudfarg, eller nyanser av dette. Dess hvitere, dess høyere " status" oppnår du i samfunnet i Thailand. Etnisitet er også viktig, hvor du står i samfunnet, og de som kommer under betegnelsen " Khmen" er vel lavest rangert.

Roger Marcussen 5:58am Apr 30
Veldig flott innlegg, og god info. Jeg viste en del av dette, men ikke alt 🙂

Erling Bård Seim 6:10am Apr 30
Ja slik går no dagan i paradis, og det værste er at bøffelflokken er ikke noe bedre der dem sitter å prater dritt om sine nye thaifamilie… Og er man nogenlunde oppegående oppdager man dette rimerlig kjappt, det er ikke slik at dette er noen stor hemmelighet.

Alf Eagle Schnell 6:19am Apr 30
Takker Eirik.

Jukka Kellman 6:20am Apr 30
Kunde du skrive farang også da er det bra.

Jerry Hansen 6:25am Apr 30
Meget bra skrevet, setter pris på å få vite ting som jeg ikke viste 🙂

Kenneth Bruås 6:25am Apr 30
Meget bra?

Geir Andreassen 6:28am Apr 30
Kloke ord

Trond Erik Fredriksen 6:28am Apr 30
Ma ogsa tillegge at ved 2dre besok pa by Ampur fikk kona tilbakemelding om at hun hadde "dressert" falangen sin bra. Mye latter og tommel opp for at falangen var villig til a ta till seg Thai vis og ikke ture frem som om han skulle hvert i hjemlandet.

Jan Vidar Ranheim 6:34am Apr 30
Takk for interessant lesning ??

Paul Strand 6:36am Apr 30
Takk for et godt innlegg. Ser frem til mer slike innlegg. Noe av det første jeg gjorde når jeg giftet meg var å sette meg litt inn i thai kulturen og siden har jeg lært mye og tråkket i noen salater også.

Steinar Jenssen 6:36am Apr 30
Tenkte mæ ikke om på Immigration,skulle fornye retirement visa,hadde langarma skjorte leverte bilder å fikk de slengt tilbake,hadde tatt bildan dagen før med diesel singelet skjorte så den tabben har æ ikke gjort igjen.

Oddgeir Tjukken Jenssen 6:42am Apr 30
Bra oppsummert ?

Fred B Eilertsen 6:44am Apr 30
Kjente til det meste du skriver Eirik, men som sta nordmann, så er det endel ting jeg ikke følger. Riktig nok, så prøver jeg alltid å være ydmyk, høflig og rolig, men det med shorts og T-skjorte bryter jeg med vilje, eller ville jeg vært badet i svette i løpet av minutter. Lar alltid kona og svigermor gå frem til skranker på offentlige kontorer, og setter meg i bakgrunnen til de vinker på meg. Skal ikke si noe sikkert, men tror ikke jeg har klart å hisse opp noen andre enn naboen noe særlig, og der er grunnen en helt annen.

Rune Mo 6:47am Apr 30
Veldig bra skrevet og sant

(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments