Jeg har fått en del PM fra folk som lurer på det…


Eirik Johannesen 6:48am May 6
Jeg har fått en del PM fra folk som lurer på dette med Thai tankegang der konsekvenser og logikk totalt uteblir, noen påstår at man må være født Thai for å forstå en Thai, men nei, det er nok mye enklere en det.

Igjen baser dette seg kun på mine erfaringer og observasjoner, under dette evne er det utrolig store variasjoner i Thailand og mange vil IKKE kjenne seg igjen i dette da de har omgang i helt andre miljøer. Her er det umulig å dra alle over en kam og dette generaliserer kun miljøer som jeg er godt kjent med. Derfor setter jeg ting litt på spissen her for tydeliggjøre noen detaljer.

Jo mindre utdannelse og vestlig innsikt en Thai har jo vanskeligere er det for oss farlanger å forstå dette, og her spiller buddhismen og skjebnen en stor rolle, når de tar avgjørelser så er det følelsene som styrer, skjebnen styrer følelsene til en Thai. Om man sitter i en familie diskusjon og det skal ta en avgjørelse på noe, så blir det aldri snakket om konsekvenser, far i huset vil gjerne ta en tur til munken å høre hva han synes, også blir det diskutert hjemme om de andres følelser rundt dette, har alle en god følelse så blir avgjørelsen tatt og skjebnen vil vise om det går bra eller ikke, gikk det dårlig så var det dårlig karma som noen andre garantert står for. De klarer alltid å legge skylda på noe annet eller andre, og da er de fornøyde. Det finnes ingen logikk eller konsekvens tenking når beslutninger blir styrt av følelser som igjen er styrt av skjebnen! Så enkelt er det. De bryr seg null og niks om konsekvensene for her er det religion, trolldom, karma og skjebnen som styrer. Så enkelt er det, det er morsmelken.

Jeg husker godt en jente fra landsbyen som hadde funnet seg en mann med god utdannelse og bra økonomi, de hadde alt, etter noen år kom hun hjem til landsbyen og var skilt, så jeg spurte henne om hva som gikk galt, hun hadde det jo så fint, jo hun hadde vært ute på byen og mannen ville ikke bli med, så hun hadde truffet en annen gutt og blitt med han hjem, så jeg sier "det var da idiotisk gjort", du hadde jo alt. "Ja men det var riktig å gjøre det, det føltes riktig og det var skjebnen som bestemte dette, det var sånn det skulle være for siden mannen ikke ble med ut så var det han sin skyld at hun endte opp med en annen mann", det var skjebnen og karma, det var bestemt på forhånd at dette skulle skje. Så så enkle kan de være. Logikk og konsekvens i dette var en helt annen planet for henne.

Så dette er grunnen til at vi farlanger står med fullstendig hakaslepp når våre koner tar avgjørelser i ny og ned, det er fullstendig styrt av følelser og ingen logisk tankegang bak det.

Jeg har sett farlanger sitte igjen med null forståelse etter at kona reiste fra dem, "hun hadde jo den fremtiden" "hva i all verden gjorde jeg galt nå" "hva tenker hun med" osv og får du en forklaring så så er den som regel helt uten logikk og henger ikke på greip, og det sier seg jo selv når hele handlingen er styrt av følelser, og ikke tro at de tenker på fremtiden eller det livet de ville kunne hatt, det strifer dem ikke engang, de tenker kun der og da og den tankegangen er kun styrt av følelser, det er skjebnen.

Det er ikke dermed sagt at Thaier kun tenker en dag av gangen som mange tror, de kan tenke fremover, og de gjør de hele tiden, fattige Thaier er stort sett oppvokst med ett mål for dagen, de står opp og det primære formålet er å skaffe mat den dagen, det andre formålet er å se til rismarken og grønnsakshagen, når dette er gjort så har de ingen andre bekymringer, denne tankegangen ligger så dypt i dem at det ikke er så lett å endre på, derfor er Thaiene impulsive og lar seg styre fullt og holdent av følelser, en beslutting tatt av følelser inneholder ingen logikk eller konsekvenstenking, det har dem ikke fått innlært.

Man ser ofte under en skilsmisse alle disse rare kravene de kommer med, vi sitter jo da som regle å bare måper over dette med loven i hånd som sier akkurat det motsatte, dette spiller ingen rolle for en Thai, deres følelser er hevet over loven, du kan vifte med alt av papirer foran henne uten at det synker inn, følelsene hennes har så klart rett, derfor ender det ofte opp i retten. Mange vil si at Thaier er egoistiske og tenker kun på seg selv, de har ikke evnen til å sette seg inn i andre sin situasjon og har lite empati innlært, jeg er ikke uenig i det og har samme erfaring, men det er utenfor familien, innad i familien tenker de annerledes, din kone tenker som hennes mor, de er som regel veldig like. (Derfor kunne det vært lurt å ta moren på en date så ser du hva du får 🙂 )

Empati styrer Thaien langt unna, det passer ikke inn i ett så brutalt samfunn der man må kjempe om maten, uten ett velferds samfunn så har de ikke råd til å synes synd på andre, de biter det i seg og går videre, det blir som en obduksjons kirurg som spiser matpakka sammen med likene, det er tilvenning, empati er en svakhet hos Thaien, med empati klarer man ikke å være kynisk, ergo er det vanskeligere å overleve, det er kun innad i familiene det er rom for empati. Vi hører ofte om mødre og fedre som bare overlater barna sine til andre, reiser på jobb i helt andre byer og gir "blaffen" i barna sine osv, det er ett tydelig bevis på manko av empati.Vi ser det på Facebook der de mest groteske bilder og videoer blir postet, dette er også tydelig manko på empati. Så hvis du tror Thaier har noe anger eller empati i de avgjørelsen hun tar i deres forhold så tar du feil, de kan strekke seg til å si unnskyld, men det gjør de kun for husfreden sin skyld, i hennes hode er alt din skyld uansett.
Når min datter har gjort noe feil på skolen, og hun har måttet si unnskyld, så vil hun komme til meg og si at i dag var læreren slem og de andre barna slemme mot henne, hun måtte si unnskyld og det var så klart alle andre sin skyld og ikke hennes egen skyld. Mye av dette springer nok ut i oppveksten, ved å observere hvordan barneoppdragelsen foregår, de får lite positiv stimuli, mor sitter å venter med kleshengeren til ungene gjør noe galt, de får kjeft, trusler og skremsler, men de får aldri noen forklaring på hva de har gjort galt, så ungene må lære seg til hva de kan gjøre og ikke gjøre, enda verre blir det når de får lov til å leke med en ting i det ene øyeblikket og blir straffet for det samme i i det andre øyeblikket og får ingen forklaring på hvorfor, da blir det vanskelig for dem å skille galt fra rett. På en annen side så har de også en fin oppvekst med masse kjærlighet og lek, når barn leker så leker de oftes mann og kone leken, der lærer de fort at konen må tilpasse seg mannen, og de forskjellige ansvars områdene de har i ett ekteskap, og dette ender jo så klart alltid i krangel, for disse småjentene finner seg absolutt ikke noe som helst fra gutta sin dominering, i de fleste tilfeller er det jentene som eksploderer og begynner å slå, foreldre griper sjeldent inn, før en har fått skikkelig juling, og det følger ingen forklaring med på hva de gjorde galt, det er ikke før de er eldre og har havnet i en skikkelig slåsskamp før de får greie på att det er galt å slå, men da mener jeg at det er litt sent, mange mener at det er mye vold i Thaifamilier og at Thai gutter slår og mishandler sine koner, her er jeg veldig uenig, min erfaring er at det i de fleste tilfeller er jentene som begynner med å slå, de klikker fullstendig, og da ender det med at gutten forsvarer seg og det blir grisete, det skal to til for å danse tango er det noe som heter, men uansett min erfaring er at det er ikke så mye vold på bygdene og i Thaihjem som mange skal ha det til, tror ikke det er noe verre her enn andre steder.

I vesten så er det sånn at vi forfører kvinner, vi er gentlemen og overøser dem med romantikk, konfekt og blomster, en Thaidame vil fnyse av dette, men hun vil spille med farlangen så lenge han liker dette spillet, "greng Jai" blir da brukt, men det hun sitter å tenker på er noe helt annet, "Når i allverden skal denne mannen erobre meg, ta hevd på meg" for det er det en Thai gutt gjør, de erobrer kvinnen, tar hevd på henne, og erklærer at hun er han sin nå, han gir henne gull og dyre gaver for å vise at han ofrer dyrebare ting for henne, de viser at de elsker henne med å gi henne gull, dette viser at han er i stand til å bruke sine penger på henne og familien.

En "ekte" Thaidame, sier at hun elsker deg kun en gang, hun vil ikke ha behov for si det til deg flere ganger i dette livet, som en god venn sa til meg etter 10 års ekteskap, han hadde spurt sin kone om hun fortsatt elsket han etter at de hadde lagt seg, hun så sjokkert dumt bort på han og svarte fullstendig overasket, men i allverden hva feiler det deg, dette sa jeg jo til deg den gangen vi giftet oss, hun ristet på hodet og sovnet.

Du vil aldri høre en Tai mann og Thai kone går rundt å kalle hverandre Tirlak og darling, de vil aldri si til hverandre at ord som jeg elsker deg osv i sitt ekteskap, de vil vise hverandre kjærlighet, og du vet det når din kone elsker deg for det vil hun vise deg ganske så klart og tydelig. Ofte vil hun legge seg ned foran dine ben i sengen før dere skal sove, der vil hun Waie foran deg og be sine bønner og takke for alt det du gjør for henne. Hun vil alltid gi utrykk for hvor mye hun savner deg når du ikke er der, hun viser sorg når du drar og glede når du kommer hjem.

Det som også er uvanlig ting for en Thai dame er direkte spørsmål til henne fra gubben, "kan jeg få lov til…, er det greit for deg at jeg…" da har du automatisk sådd en tanke i hodet på henne at det du skal gjøre er kanskje ikke så bra siden du må spørre om lov, da er svaret enten "NEI" eller ett skikkelig surt "Up to you" Thai menn spør ikke om lov, de sier bare hva de skal og ferdig med saken, da blir det ingen diskusjon, og kona aksepterer hans valg, veldig enkelt. Dett vil du merke funker omvendt også.

Mange farlanger blir utrolig overasket over hvor mange frekke spørsmål Thaiene kan spørre, de spør om din inntekt, ditt sexliv, hvor stor snurrebass du har osv, vi blir sjokkert. I Thailand er det faktisk lov til å spørre om alt det er helt vanlig, spesielt om penger, "kan jeg få penger av deg" og "kan du kjøpe ditt og datt til meg" Dette er helt akseptert i Thailand, det er lov å prøve seg, svaret er enten ja eller nei, og har man ikke prøvd så vet man ikke, dette er helt ut akseptert i Thailand, og det er ikke sett på som frekt eller ufint, de er veldig åpne. Mange Thaijenter får spørsmål om sexlivet deres med farlanger, "har de stor snurrebass" osv. dette sier jentene til oss som en negativ ting, men stoltheten deres skinner tvers igjennom, de liker det, de elsker at folk er nysgjerrige på dem 😉

Husk at disse temaene her kan variere stort fra familie til familie, men jeg tror jeg har fått grunnmuren frem med å sette ting litt på spissen for å få frem detaljene, derfor kan det være mange forskjellige opplevelser rundt dette, men mange vil nok kjenne seg igjen i dette.

Da kom regneværet og den andre sommerstormen til That Phanom, det lyner, tordner og blåser så jeg avslutter før strømmen går 🙂


Per Oskar Sjøli 7:01am May 6
Slik er mitt inntrykk også? når man lærer seg og leve med thai reglene går det som regel greit. Bra skrevet?

Henrik Ravn 7:05am May 6
Ikke noe poeng og henge seg for mye opp i dette. Uansett skal man være seg selv

Roger Marcussen 7:09am May 6
Kjenner meg mye igjen i dette 🙂 Takk for et flott innlegg Eirik Johannesen

Eirik Johannesen 7:15am May 6
En liten ting jeg glemte å få med her er at Thaier er dårlige til å lære av sine egne feil, de får sjelden noen langvarig straff, lærepengen uteblir ofte da konsekvensen ikke blir tatt til følge.

Roar Iversen 7:17am May 6
Bra skrevet Eirik, kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Men man blir vant til å leve etter disse regler etter hvert som tiden går. Og da går det som regel greitt. Man må bare lære seg å legge av noen norske vaner først. Noe som til tider kan være litt vanskelig.

Roger Marcussen 7:18am May 6
Det er det jeg sliter mest med Roar Iversen, og legge av med Norske vaner 🙂

Trond Erik Fredriksen 7:21am May 6
Mer Eirik mer.

Erik Halvorsen 7:23am May 6
Dette var et veldig lærerikt og interessant innlegg! Takk for at du tok deg tid til å skrive det.

Eivind Håkonsen 7:25am May 6
Lærende lesing hver gang,ting og tang vi ikke tenker på i hverdagen.

Eirik Johannesen 7:35am May 6
Det er jo veldig lett å se konsekvensene av dette når man følger litt med på nyheter, de møter seg selv i døra når de har feks tatt politiske avgjørelser på grunnlag av følelser, det er jo ikke mye gjennomtenkt mye av det dem kommer med. Vi ser joe hele tiden på TV politiker som buser ut med de rareste ting, totalt blottet for logikk og konsekvenser som vi andre ser med en gang, det går i en runddans hele tiden.

(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments