Havnesjapper, vin og mimring

Jeg hopper over til ny tråd når jeg legger ut en del bilder fra Portugal. Ett land jeg har hatt et nært forhold til siden 1977 da jeg svidde av et halvt års opptjent hyre under opphold på verftet Lisnave i Lisboa. Dro derfra med mye gode minner og behov for et par kraftige omganger med diesel på sentrale deler av kroppen…. Hva så, … det var de av mannskapet som fikk mer alvorlige minner med seg…

I dag er verftet nedlagt, og sjømannsbarene har stort sett forsvunnet. En av de gamle barene (Atlantico Bar?) som var kombinert bar og bordell har beholdt mye av inventaret, men skiftet klientell og jaget de etterhvert aldrende profesjonelle damene på dør. Men diskoteket Viking, Copenhagen Bar og Oslo Bar holder fortsatt koken. De har ikke endret utseende, verken innvendig eller utvendig. Men det er langt mellom sjømenn og damer som tilbyr sine tjenester. Selv om noen som burde vært pensjonert, samt noen håpefulle junkies, fortsatt besøker barene i jakt på noen trengende.

De som trenger selskap i dag må nok enten søke til moderne nattklubber og coctailbarer andre steder i byen, eller ta til takke med negresser som står diskret langs husveggene i et par gater på Cais do Sodre.

Nå har Cais do Sodre, som er en sentral T-banestasjon, blitt et trendy område med masse barer, restauranter, vinstuer og ikke minst en gigantisk mathall i en markedshall som er en del av "Mercad da Ribeira (Markedet ved elvebredden). Fortsatt er en hall et tradisjonelt marked og en sjømatavdeling jeg elsker å vandre i, og hvor du kan handle grønnsaker, frukt og annet.

Time out Market som det nå kalles har uttallige små "restauranter" hvor en kan forsøke tradisjonelle retter fra ulike deler av Portugal, de tidligere koloniene eller andre deler av verden. Eller en kan drikke seg til sans og samling etter en stressende dag på god vin eller godt øl. Dette er ikke et sted for lokalbefolkningen, men primært turister. Mange av disse er portugisere fra andre deler av landet. Prismessig er både mat og drikke midt på treet.

Har vært i Lisboa 15 – 20 ganger…. og jeg er like glad hver gang jeg kommer til byen.

Slik ser den tidligere markedshallen nå ut:

Og her noen retter fra stedet:

Knivskjell…. nyyydelig!

Egg med klippfisk (Ovas de bacalao)

Indrefilet med søtpotet

Lisboa er mer enn mat. Det er også historie…som de gamle trikkene og kabelbanene. De eldste over 100 år, ombygget og tilpasset moderne fremdrift. I bakgrunnen skimtes et av ikonene på Cais do Sodre, ett sted norske sjømenn nok har lagt igjen mange års hyre…. diskoteket Viking.

Og selfølgelig….. Oslo Bar. Her er stilen både ute og inne nøyaktig som for 40 år siden!


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments