Dette var en av mine første reportasje som skrive…


Pattaya på kryss og tvers. 3:51pm Feb 28
Dette var en av mine første reportasje som skrivende journalist for Thailands Tidene i mai 2009.
Skrevet av Oddvar Julian Wangberg, foto privat..

Rorbu-pianisten foretrekker Pattaya
– Byen har fått et ufortjent rykte
Trond Myhre ferierer heller i Pattaya enn på Hafjell. Han tilbringer mye tid her sammen med sin norske kjæreste, og ble nylig tilkalt som musiker og komponist da den svenske kongen kom til Thailand.

– Hvorfor valgte du Pattaya, spurte vi den norske tv-kjendisen:
– Jo det skal jeg fortelle deg. Istedenfor å kjøpe leilighet på Hafjell liker jeg bedre varmen, og Pattaya har det beste været, god infrastruktur, verdens hyggeligste innbyggere og et variert fritidstilbud som man skal lete lenge etter. Myhre ferierer her sammen med samboer Camilla Ulseth, populær klesdesigner med utsalg på Majorstuen i Oslo.

Mindre sjenerende enn Oslo
Myhre er klar over hvordan mange oppfatter Pattaya:
– Byen har et ufortjent rykte, og ikke minst i Norge, hvor pressen har vært flink til å opprettholde negative myter. Visst finnes det en sexindustri her, som de fleste andre steder i verden, men om man ikke oppsøker det, er det f. eks. mye mindre sjenerende her enn det har vært i Oslo de siste årene.

Både jeg og min norske kjæreste har et vidunderlig liv her, og bidrar gjerne til å fortelle om alle de fantastiske og positive sider ved denne idylliske og mangfoldige badebyen.
Myhre kom til Thailand første gang for 22 år siden som pianist for Jahn Teigen som skulle opptre på Oriental i Bangkok.
”Kunglig” musiker i Pattaya

– Det siste og mest ærefulle spilleoppdraget jeg hadde i Thailand var da den svenske kongen Karl Gustav var her i februar i år i anledningen å være den høye beskytter for speiderbevegelsen i Thailand, forteller pianisten. At han skulle ende opp som svensk hoffmusiker var nok litt overraskende, men det hele startet da han 11. januar i år ble bedt om å være organist i Sjømannskirken i Pattaya.
– Det var det en spesiell anledning ettersom det var storfint besøk fra Stockholms biskop og andre svenske gjester. Myhre valgte da å avslutte gudstjenesten med å synge ”Nordisk Hymne”, som han mente passet bra som postludium til den norsksvenske anledningen.

Komponerte kongesang
– Jeg var veldig stolt av at Kungen valgte meg til å synge og spille og var meget glad for at arrangementet ble prikkfritt gjennomført. Jeg fremførte ”Svenska Kungssongen” og ”Thai/Svensk Hymne” som jeg har skrevet teksten til sammen med Erik Hillestad, og hvor Rolf Løvland har skrevet melodien. Etter opptreden og lunsj på Woodland Suites, ble vi invitert på middag med Kungen i Bangkok. Det var en hyggelig og privat seanse som jeg og min kjære sent vil glemme.
Klarte ikke å holde kjeft

– Å få oppmerksomhet bare fordi jeg har vært på TV og spilt piano synes jeg er hyggelig, men ufortjent. Det er mange mennesker, ikke minst i helsevesenet, som i langt større grad fortjener å bli lagt merke til.

– Under innspillingen av programmene i Rorbua i 1988 ville jeg og produsenten at jeg skulle gjemme meg bort for å være litt anonym, men jeg klarte ikke å holde kjeft som vanlig, og det passet jo godt inn i programmet. En sjenert og tilbaketrukket person er jeg nok ikke.

Myhre forteller om et viktig møte: – Arthur Arntzen (Oluf) sa til meg en gang: Ordet ”snill” er et av de viktigste ordene vi har i norsk språk. Det inkluderer så mye og er en god rettesnor for hvordan man bør leve sitt liv. Det har jeg tenkt mye på.
– Ville ikke bli en ”Plagge”

Jeg er født og oppvokst på Mysen, avslører Trond Myhre. – Mor og far lærte meg selvdisiplin samt å være en systematiker. Det har jeg hatt mye glede av senere i livet. Allerede som seksåring startet jeg med pianoundervisning og måtte lære å spille Beethoven og Grieg. Men som tiden gikk syntes jeg det var kjedelig, jeg ville ikke bli en Bekkelund eller Plagge. Jeg ønsket å være mer allsidig i musikken, noe som har bragt meg store gleder og mye moro. Å leve av musikken var aldri tema, så jeg utdannet meg som revisor og jobbet en tid med etterforskning av økonomisk kriminalitet for norsk skatteetteretning, som senere fikk navnet Økokrim. Studiene ble finansiert med spilling i helgene i dansebandet Triplers.

Siden jeg var musikalsk utdannet sto jeg også ansvarlig for det musikalske innholdet på Momarkedet, sammen med Trond Lie, og jeg var i mange år både musikalsk leder og underholdningssjef der.
Dette samarbeidet mellom Trond Lie og Myhre utviklet seg etter hvert Trond Myhre fremfører ”Hymne til Thailand og Sverige” for den svenske kongen.
til starten av eventselskapet Trond & Trond, noe de fortsatt driver og er stolte av.

Bye og Teigen
– Etter som tiden gikk ble jeg også engasjert av NRK som artistsjef for fjernsynet, og drev i den forbindelse også med programproduksjon både for radio og TV. Sammen med Tore Skoglund og Leif Erik Forberg lagde vi radioserien ”Før ørene faller av”, som var forløperen til ”Du skal høre mye” som jo Rorbua-programmet egentlig heter. Vi lagde også en musikalsk serie som het ”Fem og ett flygel”, som gikk i mange år og som jeg er veldig stolt av. Vi hadde musikalske gjester fra inn- og utland, med meg som fast pianist og medprogramleder. I et program husker jeg vi lagde musikalsk møte mellom Erik Bye og Jahn Teigen.

Det ble ett musikkhistorisk høydepunkt som hadde fortjent sin reprise. Myhre blir lett gjenkjent blant nordmenn i Pattaya: – Mange folk jeg møter liker å prate om Rorbuaprogrammet og sier ”du er en riktig ølhund”, men det stemmer ikke, for jeg liker ikke øl. Men for all del, jeg tar gjerne en drink, avslutter en av Pattayas beste ambassadører.
(Pattaya Tidende utgave 8/2009 – 2. mai 2009)


(annonser2)

  0 0 votes
  Article Rating
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments